TÜİK açıkladı! Türkiye'nin en fakir şehirleri belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması sonuçlarını yayınladı.

Yüksek enflasyonun yol açtığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle yoksulluk oranları yükselirken, emekli maaşlarının ve asgari ücretin açlık sınırının altında kalması, Türkiye'deki yoksulluğun ciddi bir sorun olduğunu gözler önüne seriyor.

TÜİK'in raporu, bu sorunun boyutlarını ayrıntılı bir şekilde ortaya koyuyor ve yoksullukla mücadele için etkin politikaların geliştirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Raporda, Türkiye genelinde yoksulluk oranı %21,7 olarak belirlenirken, en yoksul illerin Kastamonu, Çankırı ve Sinop olduğu ortaya çıktı.

İSTANBUL'DA YOKSULLUK ARTIŞ GÖSTERDİ

Türkiye'nin en yoksul bölgeleri arasında, İstanbul'un yer aldığı TR10 ve yüzde 21,7 ile Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan illerini kapsayan TRA2 bölgeleri öne çıkıyor.

YOKSULLUĞUN EN AZ OLDUĞU İLLER

Yoksulluk oranının en düşük olduğu bölgeler arasında %10,4 oranıyla Gaziantep, Adıyaman ve Kilis'in yer aldığı TRC1 bölgesi, %12,9 oranıyla Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt'in yer aldığı TRC3 bölgesi ve Şanlıurfa ile Diyarbakır'ı kapsayan TRC2 bölgesi bulunuyor.

ARAŞTIRMADA HANGİ UNSURLAR GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULDU?

TÜİK'in 2021 yılı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması sonuçlarına göre gelir bilgileri, bir önceki yıl olan 2020'yi referans alıyor. Gelir hesaplamalarında, hanehalkı gelirleri, hanehalkı büyüklüğü ve kompozisyonu dikkate alınarak eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirine dönüştürülüyor.

Bu bölgelerdeki düşük yoksulluk oranları, bölgesel ekonomik politikaların etkili olduğunu gösteriyor.

Ekonomi Haberleri