TÜİK’in enflasyon oyunu! Bu hizmete 1 ayda 1 TL bile zam gelmemiş

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), geçtiğimiz gün açıkladığı temmuz ayı enflasyon oranlarının ardından güncellenen liste yeniden gündeme geldi. Listede, bir hizmete 1 TL bile zam gelmemesi dikkat çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) temmuz ayı verilerini açıklamasının ardından geçtiğimiz ay dikkat çeken liste yeniden gündeme geldi. Yeni verilere göre, doktor muayene ücretleri 33,69 TL'den 34,03 TL'ye çıkarken veteriner hizmetleri ise 726 TL olarak belirlendi. Ev kiraları ise, 6256 TL'ye yükseldi.

İŞTE O LİSTE

TÜİK, 2022 yılından beri hesaplamalarda kullanılan maddelerin fiyatlarını açıklamayı bırakmıştı. Geçtiğimiz ay enflasyonun hesaplanmasında kullanılan maddelerin listesi yayınlandı ve açıklanan fiyatlar geniş bir yankı uyandırdı.

TÜİK, haziran ayında uzman doktor muayenesi 33,69 TL, ev kirası 5.845 TL ve yurt ücretini ise 457 TL olarak açıklamıştı.

Temmuz ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte Ekonomim Gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, güncellenen listeyi yeniden gündeme getirdi.

DOKTOR MUAYENESİ DEĞİŞMEDİ

Doktor muayene ücretleri, temmuz ayında enflasyonun yüzde 3,23 artmasına rağmen değişmedi. Ücrette 1 TL bile artış yaşanmazken muayene ücreti 34,03 TL olarak kaldı.

Veteriner hizmetleri 726 TL, ilaçların ortalama maliyeti ise 121 TL olarak açıklanırken Türkiye genelinde ev kiraları ortalama 5.845 TL’den 6.256 TL’ye çıktı. Zeytinin kilo fiyatı 136 TL olurken, zeytinyağının litresi 116 TL olarak açıklandı.

Özel üniversitelerin bazı bölümlerinde, istenen yıllık ücretler bir milyon TL'yi bile geçebiliyor fakat TÜİK, özel üniversite ücretlerini 199 bin TL olarak açıkladı. Yurt ücretleri ise 457 TL olarak kaldı.

İNTERNET VE CEP TELEFONU FİYATLARI

TÜİK ytarafından internet hizmetlerinin ücreti 217 TL, cep telefonuyla yapılan görüşmelerin ücreti ise 218 TL olarak belirlenirken ortalama bir uçak bileti fiyatı ise 12.256 TL olarak belirlendi.

Ekonomi Haberleri