Türkiye'de 4 kişi bu işten zengin oldu: Kilosunu dünyaya 5 Euro'ya satıyor

Türkiye'de yalnızca dört kişi tarafından üretilen salyangozlar, Avrupa'nın lüks restoranlarında yer buluyor. Kocaeli'nin Kandıra ilçesinden İspanya'ya ihraç edilen salyangozlar, kilo başına 5 eurodan satılıyor.

Türkiye'de yalnızca dört kişinin yaptığı salyangozlar, Avrupa'da lüks bir yiyecek olarak rağbet görüyor. Milliyet'ten Zeynep Dilra Akyürek'in haberine göre; Kocaeli'nin Kandıra ilçesinden, Burçhan Öndoğan tarafından üretilen salyangozlar, İspanya'ya ihraç ediliyor ve Avrupa'nın önde gelen mutfaklarında yer buluyor.

TELEVİZYONDA GÖREREK BAŞLADI

Salyangoz üretimi Türkiye'de pek yaygın değil ve çok az kişi tarafından tüketiliyor. Ancak, Burçhan Öndoğan, İspanya'da yaşayan kardeşinin televizyonda salyangozları görmesiyle bu sektöre adım attı. Öndoğan, önce hayvancılıkla uğraştığını ve manda çiftliğini kapattıktan sonra İspanya'daki pazar fırsatını değerlendirmeye karar verdi. Kocaeli'nden çıkan TIR'lar, Öndoğan’ın salyangozlarını Avrupa'nın lüks restoranlarına taşıyor. Öndoğan, dört yıl önce başladığı bu işte, salyangozların Avrupa'daki pazarında önemli bir yer edindiğini belirtiyor.

AVRUPA'NIN LÜKS RESTORANLARINA GİDİYOR

Türkiye’de salyangoz üretimi yaygın değil ve sadece birkaç üretici bulunuyor. Bu üreticilerden biri olan Burçhan Öndoğan, İspanya’daki kardeşinin televizyonda gördüğü salyangozları üretme fikriyle işe başladı. Kocaeli’nin Kandıra ilçesindeki tesisinden çıkan salyangozlar, Avrupa'nın lüks restoranlarına gönderiliyor. Öndoğan, önce hayvancılıkla uğraştığını ancak manda çiftliğini kapattıktan sonra salyangoz üretimine adım attığını ve İspanya'daki pazarın bu iş için uygun olduğunu belirtiyor.

TADI KALAMARA BENZİYOR

Salyangozlar, Türkiye'de pek yaygın olmasa da Avrupa'da lüks sofralarda yer alıyor. Burçhan Öndoğan, salyangozların tadını kalamara benzettiğini ve Avrupa'da ‘lüks’ bir ürün olarak kabul edildiğini belirtti. Türkiye'de salyangozların nadiren tüketildiğini ama tatlarının beğenildiğini ekleyen Öndoğan, salyangoz üretiminin ilginç olduğunu ve bu alanda başarılı olmak için çalıştığını söyledi.

KÂR MARJI YÜZDE 40-50

Salyangozlar, Türkiye'de yaygın olmasa da Avrupa ve Asya'da büyük bir pazar buluyor. Burçhan Öndoğan, canlı salyangozların kilo fiyatının 5 euro olduğunu ve yılda iki kez toplandığını belirtti. Salyangozlar, 5 derecede uykuya geçiyor ve bu koşullarda canlı olarak gönderiliyor. Öndoğan, salyangozların hem yemek hem de kozmetik ürünlerde kullanıldığını ve bu işin kâr marjının yüzde 40-50 arasında değiştiğini, ancak son dönemde kârın azaldığını söyledi.

Ekonomi Haberleri