Ülkelerin Kredi Notu Nedir, Nasıl Belirlenir? Kredi Notu Derecelendirmesi Nedir?

Her kişinin olduğu gibi her ülkenin de kredi notu vardır. Hangi ülkeler güvenilir hangileri sorunlu olarak değerlendirilir? Ülkelerin Kredi Notu Nedir, Nasıl Belirlenir? ve Kredi Notu Derecelendirmesi Nedir? İşte detaylar haberimizde...

ÜLKELERİN KREDİ NOTU NEDİR, NASIL BELİRLENİR?

Kişi bazlı olan kredi notu, ülkeler için de geçerlidir. Ülkelerin kredi notu nedir, nasıl belirlenir? sorusunu, bir ülkenin borcunun geri ödeme kabiliyetidir diyerek yanıtlamak mümkün. Bu not bir güven notudur. Bu notlar yatırımcıların ve diğer ülkelerin bir başka ülkeye ne oranda güvenip güvenmeyeceğini belirler. Eğer güvenli, gerek ekonomik gerekse terör olayları noktalarında sorunsuz bir ülke varsa bu, o ülkenin notunun yüksek olacağı anlamına gelir. Bir ülkenin kredi notu pek çok açıdan büyük önem teşkil eder. Kredi notları piyasaların sorunsuz işleyişi ve yatırımcıların kararlarında destek niteliği taşıyan göstergeleri ile ilgilidir. Özetle bir ülke ne kadar müreffehse, o ülkede sorunlar ne kadar asgariyse o ülkenin kredi notu, bir diğer ifadeyle güven notu o denli yüksektir. Bir ülke ne kadar sorunluysa da o ülkenin o denli düşük kredi notu vardır. Ülkelerin kredi notu da, bir ülkenin borcunu geri ödeyebilme kabiliyetiyle belirlenir. Düşük kredi notlu ülkelerin kredi derecelendirmesinde temerrüt riski göz önünde tutulur. Temerrüt, kişilerin borçlarını ödeme riskinin yüksekliğine verilen bir addır. Bu ülkeler riskli görüldüğü için borçlanma maliyetleri ve risk primleri de doğal olarak riskli görülür, bu durum da yatırımcıları o ülkeye yatırım yapmaktan uzaklaştırır, diğer ülkelerin de o ülkeye kredi vermesinin önünde büyük bir engel teşkil etmiş olur. Bu açıklamalara bağlı olarak kredi notu derecelendirmesi nedir? sorusunun yanıtı da merak edilen bir yanıttır.

KREDİ NOTU DERECELENDİRMESİ NEDİR?

Ülkelerin Kredi Notu Nedir, Nasıl Belirlenir? sorusunun yanıtından hareketle kredi notu derecelendirmesi nedir? sorusu da yanıtı merak edilen ve önemli bir sorudur. Kredi notu derecelendirilmesi kabaca skorlama yöntemi olarak değerlendirilir. Skorlama yöntemi de ismiyle müsemma bir tabirdir. Finansal işlemlerde ülkeler, kişiler ve ülkeler skorlama yöntemine tabidir ve bu başlıklarla değerlendirilir, buna göre not alır. Skorlamada eksende yer alan kişi, firma ve ülkelerin geçmiş ve gelecek mali durumları incelemeye tabidir. Bu notlar tamamen bilime dayalı yöntemlerle elde edilir. Skoru iyi olan ülkelerin kredi notu yüksekken skoru iyi olmayan ülkelerin kredi notu da doğal olarak düşüktür.

Ekonomi Haberleri