Ünlü ekonomist emeklinin maaşından çalınan parayı açıkladı

Ekonomist Meriç Köyatası, 2022 yılından beri enflasyon verileriyle yaptığı hesaplamanın ayrıntılarını paylaştı. 4 yılda emeklinin maaşından çalınan parayı açıklayan Köyatası, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

AKP iktidarının uyguladığı politikalar sebebiyle yaşanan ekonomik kriz, yurttaşların yaşamını olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Giderek artan enflasyonla mücadele etmeye çalışan yurttaşlara bir de vergiler yük oluyor.

Ekonomist Meriç Köyatası, TELE1’de yayınlanan Anında Manşet isimli programa konuk oldu ve emeklinin maaşından çalınan parayı açıkladı. Köyatası, yaptığı açıklamada, Türkiye’de gerçek enflasyonu ölçen kurumun ENAG olduğunu ifade ederek “Ben 2022 ocak ayından itibaren ki daha önce 1987’de de ölçmüştüm. Benim de böyle bir enflasyon ölçme tecrübem var. 2022’de ben tekrar ama bu sefer bütün Türkiye’yi kapsayan değil kendi sepetime göre bir ölçüm yaptım ve sürekli ENAG’la başa baş gidiyor.” ifadelerini kaydetti.

TÜİK ve ENAG arasındaki farkın hep 2 katından fazla çıktığını belirten Köyatası, “Emeklilerin maaşından ne kadar çaldılar veya ne kadar buharlaştı? Hesabı da 2020’den aldım. Çünkü ENAG 2020’den itibaren enflasyon hesaplıyor.” ifadesini kullandı.

“Şimdi 2020’den 2024’ü altıncı ayına kadar birikimli olarak TÜİK’in enflasyonu yüzde 427. 5.2 kat artmış fiyatlar TÜİK’e göre. Ama 2020’den 2024’ün 6. ayına kadar ENAG’ın enflasyonu yüzde bin 803 19 kat. Şimdi en düşük emekli maaşından gittim.” açıklamasında bulunan Köyatası, 2020’nin ocak ayında hiçbir emeklinin en düşük emekli maaşından memnun olmadığını fakat bugün onu mumla aradıklarını ifade etti.

Köyatası, yaptığı açıklamada, “2020 Ocak ayındaki en düşük emekli maaşı 1500 liraydı bugün 12.500 lira. Peki ENAG’a göre kaç para ne kadar olması lazımdı 19 kat artması lazım. 19 kat arttığı zaman olması gereken seviye 28 bin 500 lira olacak 19 kat o zaman 12.500 lira yani.” ifadelerini kullanarak burada emekli maaşının yüzde 57’sinin çalındığını belirtti.

Konuşmasına, “Fakat burada bitirmiyorum şunu söylüyorum şunu iddia ediyorum diyorum ki emekli maaşı asgari ücrete eşit olsaydı o zaman 44 bin olması lazımdı % 62’si çalmış. Orada da durmuyorum 2008 yılına gidiyorum 2008 yılında orada % 40 fazlaydı o zaman olması gereken 61 bin 848 lira en düşük emekli maaşı yani % 80’ini çalmış.” ifadeleriyle devam eden Köyatası, “Şimdi emekli maaşı devleti mi batıracak 81 bin?” ifadesini kaydetti.

Meriç Köyatası, 2008 yılında bütçenin milli gelire oranının yüzde 1.8 olduğunu ileterek “Bugün yüzde 5.4. Kur korumalı mevduatın yükünü koyarsanız bütçe açığının milli geliri oranı yüzde 8.8’e çıkmış. Yani emekliye biz yüksek maaş öderken bütçe açığı yok. Bütçe açığı yüzde 1.8. “ dedi.

Köyatası, “Emeklinin maaşının % 8’ine el konup bütçe açığının milli geliri oranı kur korumalı mevduatla yüzde 8.3 bu çok aleni bir hırsızlık.” ifadesini kullandı.

“DÖRT YILDA MAAŞININ YÜZDE 80’İNİ ÇALDILAR”

2008-2009 yılında bütçeden emekliye ayrılan payının yüzde 5,2 olduğunu ifade eden ünlü ekonomist, bütçe açığının milli gelir oranının 1.8 olduğunu belirterek “Bugün bu payı yarı yarıya düşürdüler bütçeden emekliye ayrılan payı yüzde 2.6’ya düşürdüler. Fakat bütçe açığına milli gelirdeki payını yüzde yüzde 8’e fırlattılar. Bu oradan çalmakla kalmayıp başka yerlere verdiler.” açıklamasını yaptı.

Köyatası, “Eğer siz devletseniz devlet iseniz bugün yapay zekayı konuşuyorsak yapay zekanın beraberinde iş gücünü robotlaşması konuşuyorsak siz öyle bir sosyal güvenlik sistemi kuracaksınız ki 15 milyon emekli değil robotlara işini terk etmiş 30 milyon insanın sosyal güvenliğini sağlayacak bütçe ve maliye politikalarını oluşturmak zorundasınız.” ifadelerini kaydederek teknolojiyle birlikte siyasi söylemin, siyasal tercihlerin ve bütçe yapısının da değişeceğini ifade etti.

Ekonomi Haberleri