Ünlü Ekonomistten Dikkat Çeken Dolar Tahmini

Dolar, sabah saatlerinden itibaren büyük bir sıçrama göstererek 33.18 seviyesine yükselerek yeni bir rekora imza attı. Ekonomist Devrim Zelyut, doların 2024’ün sonuna kadar ulaşacağı rakamı açıkladı.

Altın, dolar ve euro bugün ciddi bir sıçrama göstererek yukarı yönlü bir seyir izledi. Dolar, 33,18 seviyesine yükselerek yeni rekor seviyesini belirlerken euro da 36, 15 seviyesine yükseldi.

Ons altın, ABD Merkez Bankası FED’in, eylül ayında faiz indirimine gidebileceği beklentilerinin artmasının ardından 42 dolar birden yükselerek 2.464 doları aştı. Ekonomist Evren Devrim Zelyut, Halk TV’de katıldığı programda, dövizin durumu hakkında kritik açıklamalarda bulundu.

YIL SONU TAHMİNİNİ AÇIKLADI

Doların yıl sonunda 41-42 TL’ye yaklaşacağını ifade eden Zelyut, "ABD Dolarının küresel değeriyle ve Türkiye'deki Dolar/TL çok farklı. Trump geldiğinde dolar endeksine baktığımda 2-3 ay gerilediğini gördük.” ifadelerini kaydetti ve Türkiye’de denklemin çok farklı olduğunu belirtti.

“Türkiye'de çözemediğimiz enflasyon sorunu olduğu için kur onunla kademeli gidiyor.Doların yıl sonu 41-42 TL olması gibi beklentimiz var.” açıklamasında bulunan Zelyut, Şimşek yönetiminin yabancı sermaye girişiyle dolar-TL önünde bir baraj kurabilmesi durumunda, kademeli şekilde 40 TL'ye yaklaşan bir kur seviyesiyle karşılaşılabileceğini kaydetti.

Zelyut, “Yabancı sermayenin kesintisiz Türkiye'ye giriş yapması. Geçen hafta iyi rakam giriş yaptı 1.4 milyar dolar... Ondan önce 500-600 milyon dolar çıktı." ifadelerini kullandı ve küresel bir savaş olması durumunda altın fiyatlarının yukarı yönlü ilerleyeceğini iletti.

“Powell diyor ki son 3 enflasyon verisine baktığımızda işgücü piyasası soğudu bu bizi faiz indirimine itebilir... Piyasaların beklentisi bu yönde. Eğer ABD'de faiz inerse orada para piyasasında 6 trilyon dolarlık çok büyük rakam var.” açıklamasını yapan Zelyut, söz konusu paranın altına, kriptoya ve Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalara girmeye başlayacağının sinyalini verdi.

Bazı yabancı kurumların, FED’in faiz indiriminin temmuzdaki toplantıda yapılabileceğini ifade ettiğini söyleyen Zelyut, “Trump etkisine gelelim... 2017'de Trump geldiğinde şirketlerin vergilerini düşürdü, genişleyici maliye politikası, para oranlarını artırdı. Hem Powell hem Trump faiz oranını aşağı düşürdükçe altın ve hisse senetlerine gün doğuyor." ifadelerini kaydetti.

(YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR)

Ekonomi Haberleri