6 bin TL için 100 yıllık ağaçlara kıydılar

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Balıkesir’in Edremit ilçesinde bulunan zeytinliğin konut yapılması amacıyla ihale düzenledi. 100 yaşındaki zeytin ağaçlarının tanesine 6 bin TL bedel biçilirken zeytinliğe dört bloklu 48 dairenin inşa edileceği kaydedildi.

Her geçen gün çevre katliamları artıyor. Bir ağaç katliamına da Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olan Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün imza attığı ortaya çıktı.

BirGün’den İsmail Arı’nın aktardığına göre, 2023 yılında, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Balıkesir’in Edremit ilçesindeki zeytinlik için “kat karşılığı yapım ihalesi” düzenledi. Avcılar Mahallesi’nde bulunan yaklaşık 8 bin metrekare büyüklüğündeki alana 48 dairelik dört blok inşa edileceği ifade edildi.

İhale ilanında, söz konusu alanda bulunan ağaçların durumuna ilişkin bilgiler de verilirken alanda daha önce 100 yaş civarında 115 zeytin ağacının bulunduğu, yeni kayıtlara göre ise 71 zeytin ağacının yer aldığı belirtildi. İlanda, konut yapılması için uygun olan ağaçların sökülerek başka bir alana dikilmesi; durumu, mevsim koşulları ve diğer nedenlerle dikimi müsait olmayan ağaçlar için de ağaç başı 6 bin TL’nin Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ödenmesi talep edildi.

Söz konusu ihale, 3 Mart 2023 tarihinde gerçekleştirilirken ihaleyi kimin aldığı açıklanmadı. Uydu görüntülerinde ise, zeytin ağaçlarının kesildiği ya da söküldüğü fark ediliyor.

Gündem Haberleri