Afrika uçuşlarında M çiçeği takibi başladı

İstanbul Havalimanı, M çiçeği virüsünün yayılmasını önlemek amacıyla Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve çevresindeki 11 Afrika ülkesinden gelen uçuşlarda sıkı denetimler başlattı. Şüpheli yolcular detaylı şekilde incelenip değerlendiriliyor.

İstanbul Havalimanı, M çiçeği (mpox) virüsü nedeniyle sıkı önlemler almaya başladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu ilan edilen bu virüs, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve çevresindeki 11 Afrika ülkesinde hızla yayılmakta ve ciddi sağlık sorunlarına yol açmakta. İstanbul Havalimanı, bu ülkelerden gelen uçuşları yakından izlemeye aldı.

'ŞU ANA KADAR RASTLANMADI'

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü İstanbul Havalimanı Başhekimi Dr. Aykut Yener Kavak, bu kapsamda havalimanında sağlık ekibinin 24 saat görev yaptığını ve uçakların kapısına kadar gidilerek detaylı sorgulamalar yapıldığını belirtti. Dr. Kavak, özellikle döküntü, ateş ve diğer semptomları olan yolcuların yakından incelendiğini, şu ana kadar maymun çiçeği vakasına rastlamadıklarını ifade etti.

ÇİÇEK AŞISI ETKİLİ OLABİLİR

Dr. Kavak, şüpheli vakaların izole alanlarda bekletildiğini ve sağlık ekiplerinin gerekli muayeneleri yaptıktan sonra hastaların uygun şekilde sevk edildiğini vurguladı. Ayrıca, solunum yoluyla bulaşmayan bu hastalığın salgına dönüşme ihtimalinin düşük olduğunu ve vakaların genellikle 2 ila 4 hafta içinde iyileştiğini belirtti. Çiçek aşısının etkili koruma sağladığını da sözlerine ekledi.

MASKE VE ELDİVEN ZORUNLULUĞU YOK

Havalimanı ve uçaklarda maske takma ve eldiven kullanma zorunluluğu bulunmadığını, sadece temizlik personeline bu tür önlemler önerildiğini belirten Kavak, hava yolu şirketlerinin personeline de yolcuları dikkatli izlemeleri gerektiğini hatırlattı. Sosyal medyada dolaşan iddiaların asılsız olduğunu vurgulayan Kavak, havalimanı personelinin şüpheli vakaları derhal yetkililere bildirmesi gerektiğini söyledi.

Gündem Haberleri