Bakan Yumaklı katliam yapmayan belediyeleri hedef aldı! Yaptırımları hatırlattı

Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı, sokak hayvanlarının öldürülmesinin önünü açan katliam yasasını uygulamayan belediyeleri hedef aldı. Yasayı uygulamayan belediyelerin bütçelerini başka yerde harcamak istediğini öne süren Yumaklı, yaptırımlara dikkat çekti.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, AKP ve MHP oylarıyla TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen ve sokak hayvanlarının öldürülmesinin önünü açacağı için tepki çeken Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi hakkında konuştu. Düzenlemenin ardından teşekkür aldığını öne süren Yumaklı, "Belediyelerin bunu uygulamıyoruz demesi kaos demek. Sosyal medya sokaktakinin aynısını hiçbir zaman yansıtmıyor" ifadesini kullandı.

Bakan Yumaklı, TGRT Haber’de gerçekleştirdiği açıklamada, "Kanun yürürlüğe girdikten sonra sorumluluklar başladı. Ancak biz detaylar için ikincil düzenlemeler yapmak durumundayız. Son birkaç rötuş kaldı, ondan sonra yayınlayacağız bunu. Yönetmelik çıkacak..” dedi ve sokak hayvanlarının toplumsal hayatı olumsuz etkileme potansiyelinin yüksek olduğunu söyledi.

“Sahipsizlik sorumsuzluğu getirir. Sokaklarda sahipsiz hayvan, köpek olmasın. Öncelikle yerel yönetimler bunları toplasın, rehabilite etsin, sahiplendirsin ve bunlar çiplensin. Sahiplenmeyenler de barınaklarda hayatına devam etsin.” ifadelerini kullanan Yumaklı, bazı kişilerin bu sorunu kabul ederken diğer taraftan da yasayı engellemek için her şeyi yaptıklarını kaydetti.

Yaptığı açıklamada, “Neresinde katliam var anlamış değilim. Bu konuyla ilgili kanundaki değişikliklerin, bir hayvana işkence edilmesiyle ilgili bir harf bile yokken 'bu bir katliam yasası' demek aslını inkar etmektir.” ifadelerini kaydeden Bakan, en büyük problemin yasayı okumamak olduğunu düşündüğünü ileterek “TBMM vatandaş adına çok önemli bir görev icra etti, bu sorunun çözümüne ilişkin yasal düzenlemeyi yerine getirdi.” dedi.

ALTINDAĞ BELEDİYESİ İLE GÖRÜŞMÜŞ

Sokak köpeklerini katleden Ankara Altındağ Belediyesi İle görüştüğünü dile getiren Yumaklı, Altındağ Belediye Başkanı’nın “'Bana ihbar geldi, 4 yerde hayvanlar kazaya uğramış, gidip almaya çekiniyorum” dediğini aktardı. “Yani uygulayıcıları baskı altına almaya çalışıyorlar. Bunun kime faydası var? Her şeyden önce yasanın uygulanmasını diğer bakanlıklarımız da takip edecek. Biz bunun denetim sorumluluğunu, bununla ilgili kayıtlılığı sağlayacak bakanlığız. İkincil düzenleme de çıkınca bütün detayları vermiş olacağız.” ifadelerini kullandı.

Yumaklı, belediyelerin, bütçelerinden gereken payı ayırıp ayırmadığına ve hayvan barınaklarında standartları sağlayıp sağlamadığına bakacaklarını ileterek “Bunu çok başarılı uygulayan belediyeler var. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Düzce Belediyesi gibi. Bunu uygulamak istemeyenler aslında o bütçeleri başka yerlere harcamak istiyorlar. Bunu yapamayan belediyeler kanundaki yaptırımlara maruz kalacak.” açıklamasını yaptı.

Kamu görevlisinin kamu görevini yerine getirmek zorunda olduğunu söyleyen Yumaklı, sokaklardaki en büyük denetçinin halk olduğunu ve gerekeni yapmayana vatandaşın tepki göstereceğini iletti. Bakan Yumaklı, “Bir koyun ölüsünü alıp 'bakın böyle yapıyorlar' diyerek teşhir etmeye çalışıyorlar. Amaç şu, 'bu çıkan yasa katliam yasasıdır' algısını oluşturmak. Katliam neresinde var? Diyoruz ki sokaklarda sahipsiz hayvan kalmasın, rehabilite edilsin, sahiplendirilmeyenler de bunların bakımlarını belediyeler sağlasın. Bununla ilgili bütçe veriliyor zaten kendilerine." açıklamasında bulundu.

Gündem Haberleri