Bilim insanlarından salgın açıklaması: "M çiçeği küresel bir salgına yol açabilecek bir virüs değil"

Dünya Sağlık Örgütü M çiçeği hastalığı için acil durum ilan etmesinin ardından yeni bir pandeminin ortaya çıkacağı endişesi yurttaşlar arasında yaygınlaştı. Uzmanlar hastalığın belirtileri ve olası sonuçları hakkında açıklamalarda bulundu.

14 Ağustos 2024 itibariyle Dünya Sağlık Örgütü M çiçeği hastalığını uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu ilan etti. Afrika'da alarma neden olan hastalık İsveç Stockholm'de bir kişide ağır seyrettiğinin tespit edilmesiyle endişelere yol açtı.

Konuya ilişkin DW Türkçe 'ye konuşan bilim insanları, hastalığın küresel çapta bir salgına yol açabilecek belirtilerinin olmadığı yönünde açıklamalarda bulundu.
M çiçeği hastalığının kişilerin aynı ortamda bulunmasıyla bulaşmadığını dikkat çeken bilim insanları bu nedenle pandemiye yol açabilecek bir potansiyeli bulunmadığını söyledi.

HASTALIĞIN İSMİNE NEDEN M ÇİÇEĞİ?

Pek çok haber kaynağında hastalığın ismi Maymun Çiçeği olarak geçerken özellikle Afrika bölgesinde ortaya çıktığı söylemlerinin ırkçılık üretebilmesi nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü'nün ismini M çiçeği olarak değiştirdiği öğrenildi.

HASTALIK BİR PANDEMİYE YOL AÇABİLİR Mİ?

Dw Türkçe 'ye konuşan, Türk Tabipler Birliği(TBB) Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, hastalığın solunum yoluyla bulaşmadığının altını çizerek, COVID-19'dan farklı olarak yakın fiziksel temas yoluyla bulaştığına dikkat çekti.

Azap yaptığı değerlendirmede hastalık için, "Bu nedenle Covid 19'da yaşadığımıza benzer çok hızlı vaka artışları beklemiyoruz. Kapanma uygulamaları gerekmeyecektir" ifadelerine yer verdi.

Gündem Haberleri