Birleşmiş Milletler’den korkunç senaryo! 582 milyon kişiyi etkileyecek

Birleşmiş Milletler tarafından yıllık Gıda Güvenliği ve Beslenme raporu yayımlandı. Gıda güvenliğinin son 4 yılda çok kötü bir hale geldiğine dikkat çeken rapor, açlığın en önemli sebebini açıkladı.

Birleşmiş Milletler, Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu raporunu yayımladı. Yayımlanan rapora göre, dünyada açlığı tamamen ortadan kaldırmak ulaşılamaz bir hedefe dönüştü. Söz konusu rapor, dünyada açlığı bitirme hedefinin Birleşmiş Milletler’e öneri olarak sunulduğu 2019 yılından daha da kötü bir noktaya geldiğini vurgularken son 4 yıldır dünya açlık oranlarının oldukça kötü bir duruma geldiğini ortaya koydu.

Raporda, açlığın gitgide artmasının en önemli sebebinin 'gün geçtikte şiddetlenen bölgesel savaşlar' olduğu belirtildi.

HER 11 KİŞİDEN 1’İ AÇ

Çarşamba günü yayınlanan raporda, savaşlar, iklim değişikliği ve ekonomik krizlerin etkisiyle 2023 yılında yaklaşık 733 milyon insanın açlığa terk edildiği ortaya konuldu.

Dünyada radikal bir değişim olmazsa, önümüzdeki 10 yıl içinde yaklaşık 582 milyon insanın çok daha ölümcül bir açlıkla yüzleşeceği ifade edilirken dünya genelinde her 11 kişiden birinin, Afrika'da ise her beş kişiden birinin ölümcül açlıkla karşı karşıya olduğuna dikkat çekildi.

Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan rapor, açlığın en önemli nedeni olarak yüzde 36’lık oranla bölgesel savaşları gösteriyor. İkinci sebebin ise, yüzde 27’lik bir oranla yüksek gelir eşitsizliği olduğu iletildi.

SAVAŞ BÖLGELERİNDEKİ DURUM DEĞERLENDİRİLDİ

Ukrayna – Rusya arasında halen devam eden savaş, “Avrupa’nın tahıl ambarı” olarak bilinen Ukrayna tarım endüstrisini büyük oranda etkiledi.

Worldvision isimli insani yardım kuruluşu, Sudan’da 8.6 milyon insanın, Somali’de ise 1 milyon insanın açlıkla boğuştuğunu belirtirken açlığın en büyük nedenlerinden biri olarak ‘Ukrayna’dan gelen tarım ürünlerinin bölgeye ulaşmasının, büyük oranda sekteye uğraması’ gösterildi.

Öte yandan, Gazze halkının ölümcül açlıkla mücadele ettiği vurgulanan raporda, Birleşmiş Milletler, Gazze’de 495 bin Filistinli’nin yıkıcı açlıkla yüzleştiğini duyurdu. Açıklanan rakamın, önümüzdeki aylarda 1.1 milyona yükselmesinin beklendiği aktarıldı.

KÜRESEL YARDIM YETERSİZ

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) bünyesinde gerçekleştirilen araştırmanın hazırlanmasına yardımcı olan bölüm yöneticisi David Laborde, bazı bölgelerde ilerleme kaydedilmesine rağmen durumun küresel olarak kötüleştiğine dikkat çekti.

Laborde, konuya dair yaptığı açıklamada, “Daha iyi koordine olmak için işleyişimizi değiştirmemiz, uzman gönüllülerimizin sayısını artırmamız ve neyi, nerede yapacağımız konusunda doğru kararlar vermeliyiz” ifadelerini kullanarak gıda güvenliğini desteklemek için yapılan uluslararası yardımın, yılda 76 milyar dolar olduğunu ifade etti. Bu rakam, bütün Dünya ekonomisinin yıllık karının yüzde 0,07’sine denk geliyor.

Gündem Haberleri