Çağdaş müziğin önemli isimlerinden biri olan Mete Sakpınar’ı kaybettik

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda Kompozisyon Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak görev yapan ve aynı zamanda besteci olan Sakpınar, yaşamını yitirdi.

Kompozisyon ve flüt dersleri veren Sakpınar’ın vefatı, müzik dünyasında büyük bir hüzne yol açtı.

1975 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı’nda müzik eğitimine başlayan Sakpınar, Ercivan Saydam’dan armoni, kontrpuan ve füg, Gülay Uğurata’dan ise piyano dersleri aldı. 1979’da İlhan Usmanbaş’ın kompozisyon sınıfından mezun oldu. Eğitimine Fransa'da devam eden Sakpınar, 1983 yılında Paris'teki École Normale Supérieure de Musique'de Tony Aubin ve Jacques Casterede ile kompozisyon, Dominique Rouitz ve Gerard Devos ile orkestra şefliği derslerini başarıyla tamamladı. 1984-1988 yılları arasında Amerika'daki prestijli Juilliard School of Music’te Milton Babbitt ile kompozisyon, Donald Howe ile elektronik müzik üzerine çalışmalar yaptı. Elektronik müzik alanındaki eserleri, New York Carnegie Hall, Lincoln Center gibi dünyaca ünlü mekanlarda ve Chicago Film Festivali ile Ankara Çağdaş Müzik Festivali gibi etkinliklerde seslendirildi.

Türkiye'nin yanı sıra Fransa, Kanada, Avustralya, İsveç, Norveç, Macaristan, Arnavutluk, Belçika, Hollanda ve Almanya gibi birçok ülkede eserleri icra edilen Sakpınar, bu ülkelerde çeşitli radyo ve televizyon programlarına da katıldı.

Sakpınar'ın cenazesi, pazar günü öğle namazının ardından Karacahmet Mezarlığı'nda toprağa verilecek. Müzik dünyası, değerli bir sanatçıyı daha sonsuzluğa uğurlamanın yasını tutuyor.

Gündem Haberleri