Çam ve Sakura Hastanesi’nde 15 milyon liralık vurgun

Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde ilaçsız tomografi çekimlerinin ilaçlı gibi gösterilerek SGK’ya fatura edildiği ileri sürüldü. Kamu, toplamda 15 milyon TL zarara uğratıldı.

Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ndeki yolsuzluk iddiası, pes dedirtti. Tomografi çekimlerinde kullanılan kontrastlı maddenin Hastane Bilgi Yönetimi Sistemi’nde (HBYS) bulunduğu ancak hastanenin deposunda bulunmadığı ileri sürüldü. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündemine de taşınan iddianın arka planında yaşananlar, milyonlarca liralık yolsuzluğu ortaya çıkardı.

Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde görev yapan bir personel, CHP Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi’ye ulaştı ve yaşanan usulsüzlüğü anlattı. Personel şikayetini, TBMM Dilekçe Komisyonu’na da bir dilekçe yazarak da iletti.

KAMU 15 MİLYON TL ZARARA UĞRATILDI

Kamunun toplamda 15 milyon TL zarara uğratıldığı ileri sürülürken iddianın detayları dikkatleri çekti. Tomografi çekimlerinde kullanılan ve “Kopaq kontrast” adı verilen maddenin, Hastane Bilgi Yönetimi Sistemi’nde (HBYS) bulunmasına rağmen hastane deposunda bulunamadığı öne sürülürken ilaçlıı ya da ilaçsız tomografi çekiminde hasta üzerinden en az iki, en fazla dört Kopaq kontrast madde düşülmesi talimatı verildiği ifade edildi.

İlaçsız röntgen çekimlerinde kullanılmayan ilacın, SGK’ye fatura edildiği iletildi.

TBMM GÜNDEMİNE TAŞINDI

Söz konusu iddialara tepki gösteren CHP Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, “Birimde çalışan personel zaten korku imparatorluğunda yetişmiş gençler olduğu için yapmak mecburiyetinde kalıyor” ifadelerini kullandı. Büyük bir vurgun yapıldığını vurgulayan İlgezdi, bu vurgunu hastaların üzerinden kapatmaya çalıştıklarını belirterek “Tüyü bitmemiş yetimin hakkı söz konusu. İlgili iddiaya ilişkin soru önergesi sunuldu. Halkımızın hakkını gözetmek ve korumak için varız. Dilekçe Komisyonuna ilgili konulara ilişkin yapılan ihbarın peşini de bırakmayacağız.” açıklamasında bulundu.

İlgezdi, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun yanıtlamasını talep ederek Meclis’te soru önergesi de verdi. Soru önergesinde şu sorular yer aldı:

• İlgili şikâyet dilekçesi işleme alınmış mıdır? Konuya ilişkin soruşturma başlatılmış mıdır?

• Soruşturma başlatılmışsa soruşturma sonuçlanmış mıdır, soruşturma hangi aşamadadır?

• Soruşturma sonrası herhangi bir usulsüzlük tespit edilmiş midir?

• İlaçsız röntgen uygulamalarının kaçında kopaq ilacı reçete edilmiştir? Bunun gerekçesi nedir?

Gündem Haberleri