Deprem bölgesinde korkutan veri

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından uyuşturucu ve antidepresan kullanımı hızla arttı. Türkiye Belediyeler Birliği'nin raporu, bölgedeki bu sorunların sosyal yapıyı ve güvenliği tehdit ettiğini ortaya koydu.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminin ardından 19 ay geçti, ancak bölge hala derin bir kriz içinde. Barınma, sağlık ve güvenlik gibi temel ihtiyaçların büyük ölçüde karşılanamadığı bölgede, halk yaşadığı travmayla mücadele ederken, Türkiye Belediyeler Birliği'nin (TBB) yeni raporu çarpıcı bulgular sundu. Rapora göre, depremin ardından ruhsal sorunlar ve antidepresan kullanımı artarken, uyuşturucu madde kullanımı da hızla yayılıyor. 2015'te yüzde 41 olan uyuşturucu ile ilgili açılan dosya oranı, 2023'te yüzde 43,4'e yükseldi. Bu trajik tablo, bölgenin uyuşturucu pazarına dönüşümünü gözler önüne serdi.

DEPREM SONRASI ANTİDEPRASAN KULLANIMI ARTTI

Raporda, “Deprem sonrasında gençlerde antidepresan kullanım oranı artmış, bu artış özellikle lise düzeyindeki gençler arasında yoğunlaşmıştır. Gençler hem kendi gelecekleri hem de şehirlerin geleceği konusunda umut taşımadıklarından dolayı ihtiyaçlarını karşılayamama, muhatap bulamama ve istihdam sorunlarıyla karşılaşmaktadırlar” ifadeleri yer aldı.

EN BÜYÜK SORUN UYUŞTURUCU KULLANIMI

Türkiye'nin deprem felaketi sonrası yaşadığı kriz, sadece barınma ve sağlık değil, uyuşturucu bağımlılığı sorununu da derinleştirdi. Türkiye Belediyeler Birliği'nin (TBB) raporuna göre, deprem sonrası en büyük sorunlardan biri bağımlılık ve madde kullanımı olarak öne çıkıyor. Bu artış, toplumun sosyal yapısını zedeleyip güvenlik sorunlarını körüklüyor.

DOSYALARIN ORANI ARTTI 'SOSYOLOJİK BİR SORUN'

Adalet Bakanlığı’nın 2023 Adalet İstatistikleri de bu tehlikeli trendi gözler önüne serdi. Ceza mahkemelerinde uyuşturucu suçları, dolandırıcılık ve kasten öldürme gibi suçlar arasındaki artış oranlarında zirveye yerleşti. 2015'ten bu yana en hızlı artış gösteren suç türü uyuşturucu kullanımı oldu. Özellikle, "Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak, bulundurmak" suçunda açılan dosyaların oranı 2015'te yüzde 41 iken, 2023'te yüzde 43,4’e fırladı. Bu veriler, deprem bölgesinin sadece fiziksel değil, sosyal ve güvenlik alanlarında da ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu gösterdi.

Gündem Haberleri