Dışişleri Ormanı satışa çıkarıldı: 103 bin metrekarelik arazi lüks konut ve AVM projelerine açılacak

Ankara'nın Çankaya bulunan ve Dışişleri Bakanlığı'na ait AOÇ Çiğdem Ormanı, özelleştirme kapsamına alındı. 2023 yılında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile özelleştirilen 103 bin 867 metrekarelik ormanlık araziye, lüks konut ve alışveriş merkezi yapılacak.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan plan değişikliğiyle, ağaçlarla kaplı araziye 'ticaret ve konut, özel sosyal tesis alanı ve rekreasyon' fonksiyonları eklendi. Konut ve AVM binalarının yüksekliği ise 12 kat olarak belirlendi. Plan notlarında, mevcut ağaçların korunacağı ve peyzaj projeleriyle entegrasyonun sağlanacağı belirtildi.

Plan değişikliği, askı süresindeki itirazlara rağmen 9 Ağustos 2024 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı. Çevre sakinlerinin inşaat projesine karşı düzenlediği eylemler, süreçteki toplumsal tepkileri gözler önüne serdi.

İHALE DETAYLARI AÇIKLANDI

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, 3 Eylül'de Resmi Gazete'de yayımladığı duyuruda, araziyi satışa çıkardığını açıkladı. İhalede son teklif verme tarihi 25 Eylül olarak belirlendi ve katılımcılar için geçici teminat bedeli 100 milyon TL olarak belirlendi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI İÇİN YENİ BİNALAR

Arazinin satışından elde edilecek gelir, Dışişleri Bakanlığı'nın yeni hizmet binalarının yapımı için kullanılacak. Özelleştirme işlemlerinin 31 Aralık 2027'ye kadar tamamlanması ve gelirlerin, giderler düşüldükten sonra Dışişleri Bakanlığı adına açılacak hesaba aktarılması öngörülüyor.

Gündem Haberleri