Dünya Sağlık Örgütü, M çiçeği virüsü sebebiyle küresel acil durum ilan etti

DSÖ, M çiçeği virüsünün "uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğunu" açıkladı.

Ghebreyesus, Afrika ve diğer bölgelerde M çiçeği virüsünün uluslararası düzeyde yayılma potansiyelinin artması ihtimaline karşı DSÖ'nün düzenlediği Acil Durum Komitesi toplantısının açılışında bir konuşma yaptı.

Ghebreyesus, M çiçeği virüsünün Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 10 yılı aşkın süredir raporlandığını belirtti ve bu ülkede her yıl bildirilen vaka sayısının istikrarlı bir şekilde arttığını ifade etti.

2023 yılında M çiçeği virüsü vakalarında ciddi bir artış yaşandığını vurgulayan Ghebreyesus, bu yıl Afrika ülkelerinde bildirilen vaka sayısının geçen yılın toplamını aşarak 14 binin üzerine çıktığını ve buna bağlı 524 ölümün kaydedildiğini söyledi.

1B TÜRÜNE AİT YAKLAŞIK 90 VAKA KAYDEDİLDİ

Geçen yıl Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde ortaya çıkan ve cinsel ağlar aracılığıyla yayıldığı gözlemlenen "1b türü" virüsün hızla yayılması ve komşu ülkelerde de tespit edilmesinin endişe verici olduğunu belirten Ghebreyesus, bu durumun Acil Durum Komitesi'nin toplanma kararının ana nedenlerinden biri olduğunu vurguladı.

Ghebreyesus, temmuz ayında Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne komşu olan Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda'nın, daha önce M çiçeği vakası bildirmemiş olmalarına rağmen, hastalığın 1b türüne ait yaklaşık 90 vaka kaydettiklerini hatırlattı.

Salgının tek bir türüne yoğunlaşmadıklarını söyleyen Ghebreyesus, "Farklı ülkelerde, farklı bulaşma yolları ve farklı risk düzeyleri olan, farklı tür salgınlarla uğraşıyoruz. Meslektaşlarım yakında size daha detaylı teknik bir sunum yapacak." dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Ghebreyesus, salgınların kökenlerini anlamak ve çözmek amacıyla etkilenen ülkelerin hükümetleri, Afrika Birliği Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC), sivil toplum kuruluşları ve diğer paydaşlarla iş birliği yaptıklarını belirtti.

Ghebreyesus, gözetim, hazırlık ve müdahale faaliyetlerine destek sağlamak amacıyla 15 milyon dolarlık bir başlangıç bütçesi gerektiren bölgesel bir müdahale planı oluşturduklarını açıkladı.

M çiçeği virüsü için DSÖ uzmanlarının iki farklı aşı önerdiğini söyleyen Ghebreyesus, bu aşıların hem DSÖ tarafından tanınan ulusal düzenleyici otoriteler hem de Nijerya ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti gibi ülkeler tarafından onaylandığını ifade etti.

Afrika Birliği, M çiçeği virüsünün Afrika kıtasında hızla yayılması nedeniyle kıta genelinde halk sağlığı acil durumu ilan edildiğini duyurdu.

HEM HAYVANLARDAN HEM İNSANLARDAN BULAŞIYOR

M çiçeği virüsü fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşıyor. Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaş nedenleri arasında yer alıyor.

İlk belirtiler virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çıkabiliyor. Virüs genelde yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklara neden oluyor.

Özel bir tedavi yöntemi olmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların büyük bir kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), "maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)" ismini, 2022'de ırkçılık ve ayrımcılık kaygısıyla "mpox" olarak değiştirdi.

Gündem Haberleri