Dünya yeni bir pandemi eşiğinde: Vaka ve ölü sayısı artıyor!

Maymun çiçeği virüsünün çıkış noktası olan Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde ölü ve vaka sayısı artıyor.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) yılbaşından bu yana M çiçeği (Mpox) virüsünden kaynaklanan can kaybının 570'i aştığı bildirildi.

KDC Sağlık Bakanı Roger Kamba, virüsle ilgili son verileri kamuoyuyla paylaştı. Kamba, bu yıl itibarıyla 16 bin 700'ün üzerinde doğrulanmış veya şüpheli M çiçeği vakası kaydedildiğini ve bunlardan 570'ten fazlasının ölümle sonuçlandığını duyurdu.

Salgının Afrika'nın 17 ülkesine yayıldığını belirten Kamba, özellikle 15 yaş altındaki çocuklar ve gençlerin bu virüsten ciddi şekilde etkilendiğini vurguladı.

KDC'de Aralık 2022'de ülke genelinde M çiçeği salgını ilan edilmişti.

M ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ

M çiçeği virüsü, enfekte olmuş bireylerden ya da fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan bulaşabiliyor.

Virüs, vücutta oluşan döküntülere doğrudan temas, bu döküntülerin bulaştığı giysiler, çarşaflar, havlular gibi eşyaların kullanımı ve vücut sıvılarıyla temas yoluyla yayılabiliyor.

Virüs kapıldıktan sonra belirtiler genellikle 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkıyor. Hastalık, yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve su çiçeğine benzeyen cilt kabarcıkları gibi semptomlarla kendini gösteriyor.

Tedavi için özel bir yöntem bulunmamakla birlikte, antiviral ilaçlar kullanılıyor. Çoğu hasta hastalığı hafif geçirirken birkaç hafta içinde iyileşebiliyor.

Gündem Haberleri