Dünyaca ünlü gazete duyurdu! İzmir Limanı Birleşik Arap Emirlikleri’ne mi satılacak?

Dünyaca ünlü gazete Reuters, Birleşik Arap Emirlikleri’nin İzmir Limanı’na 500 milyon dolarlık yatırım yapmasına ilişkin görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin İzmir Limanı'ndan 500 milyon dolarlık hisse alacağı ve limanın ortağı olacağına dair tartışmalar gündem yaratmıştı. Reuters, iki taraf arasında gerçekleştirilen görüşmelerin, limanın işletme hakları için yapılan anlaşmayı kapsadığını ve bu anlaşmanın değerinin yaklaşık 500 milyon dolar olduğunu kaydetti.

Geçtiğimiz Aralık ayında, Abu Dabi Port (ADP)'nin İzmir Limanı'ndan bir pay almayı düşündüğü ve bu yatırımın 500 milyon doları bulabileceğine ilişkin haberler kamuoyuna yansımıştı fakat bölgesel rekabet ve kapasite koşullarındaki değişiklikler, anlaşmanın kapanışını erteledi. İki kaynak, konuya ilişkin müzakerelerin halen sürdüğünü iletti.

"TÜRKİYE BAŞKA ALICILARLA DA GÖRÜŞTÜ"

Bir kaynak, Türkiye'nin başka potansiyel alıcılarla da görüşmeler yaptığını fakat Abu Dabi Port ile ilerlemeye karar verdiğini belirterek değişen rekabet ve kapasite koşullarının anlaşmanın nihai duruma ulaşmasını geciktirdiğini iletti.

İkinci kaynak ise, İzmir Limanı'nın 1959 yılında kullanılmaya başladığını ve güçlü lojistik bağlantılara sahip olduğunu fakat yatırım ihtiyacı duyduğunu ifade etti. İzmir Limanı, Türkiye Varlık Fonu'nun (TVF) portföyünde bulunuyor ve Türkiye'nin en büyük limanları arasında yer alıyor.

Türkiye Varlık Fonu, Reuters'e verdiği cevapta, ülke ve limana katma değer yaratmayı amaçladıklarını belirterek "Türkiye Varlık Fonu olarak, ülkemiz ve İzmir Limanı için en yüksek katma değeri sağlama ve varlıklarımızın değerini artırma amacımız doğrultusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz." dedi.

Abu Dabi Port (ADP) ise, konu hakkında bir açıklama yapmadı.

Gündem Haberleri