Ecevit’in devlete bağışladığı araziyi Suudiler istimlak etti! Nedenini CHP’li vekil açıkladı

Suudi Arabistan, eski Başbakan Bülent Ecevit’e ait olan ve Ecevit’e büyük dedesi Mekke Şeyhülislamı Hacı Emin Paşa’dan kalan 2 milyar dolarlık araziyi istimlak etti. Suudilerin, arazinin parasını ödemediği belirtildi.

Osmanlı Devleti zamanında Suudi Arabistan’da görev yapan Mekke Şeyhülislamı Hacı Emin Paşa, Türkiye Cumhuriyeti eski Başbakanı Bülent Ecevit’in anne tarafından büyük dedesiydi. Hacı Emin Paşa, Mekke’deki görev süresinde 5 vakıf, 2 medrese ve çok sayıda kütüphaneden oluşan büyük bir külliye kurdu ve bu bölge, Mescid-i Nebevi bölgesinde 110 dönümlük bir arazi ile taşınmazlardan oluşuyordu.

Sözcü'nün aktardığına göre, Ecevit, söz konusu arazi için 1992 yılında açtığı davayı 2005 yılında kazandı. Daha sonra Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in yanına giden Ecevit, mirasını Türk hacılarının hizmetine sunmak üzere devlete bağışlamak istediğini iletti.

Konu Diyanet İşleri Başkanlığı’na iletilirken konuya ilişkin herhangi bir adım atılmadı. Suudiler ise 2 milyar dolar değerindeki araziyi istimlak etti fakat parasını ödemedi.

ARAZİ MESCİD-İ NEBEVİ BÖLGESİNDE

Bülent Ecevit’e, büyük dedesinden miras kalan arazi, Hz. Muhammed, Hz. Ömer ve Hz. Ebubekir’in kabirlerinin de içinde bulunduğu, Mescid-i Nebevi isimli bölgede bulunuyor.

MECLİS’TE GÜNDEME GELDİ

Konuyu TBMM gündemine getiren CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, “Ecevit’in devlete bağışladığı 110 dönümlük arazi ve külliyenin akıbeti nedir?” sorusunu yöneltti.

“Mirasın devlete intikali ve taşınmazlardan doğan hakların kullanımı konusunda bugüne kadar somut bir gelişme olmadı. Suudi yönetimi, istimlak ettiği arsaların bedeli de dahil olmak üzere, taahhüt ettiği ödemeleri yapmamıştır.” açıklamasını kaydeden Genç, Avukat Lale Beşe’nin, bu durumun sebebinin Suudi Arabistan Kralı’nın, İstanbul’dan satın aldığı Sevda Tepesi’ne imar izni verilmemesi olduğunu belirttiğini söyledi.

Gündem Haberleri