Erdoğan'ın muhalefete söylediği "ev zencisi" tanımlamasının anlamı nedir?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz gün Instagram'ın kapatılmasını eleştiren muhalefete yönelik kullandığı "ev zencisi" tanımlamasının ne anlama geldiği merak konusu haline geldi.

Instagram'a uygulanan erişim engeli kararının ardından muhalefetin eleştirilerine karşılık veren Erdoğan dün partisinin eğitim programı esnasında yaptığı açıklamada "ev zencileri" tanımlamasını kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında, “Sosyal medya platformlarının rezilliklerini eleştirmeyenler, estirdikleri faşizme laf etmeyenler, Türkiye’yi Batılılara şikayet sırasına giriyor. Özgürlükleri savunmak böyle olmaz. Bunun adı ‘ev zenciliği’dir. Batıdan çok batıcı, ev zencilerinin tek gayesi sahiplerine şirinlik yapmaktır” ifadelerini kullandı.

Bu sözlerin sosyal medyada tepki toplamasının ardından Erdoğan'ın muhalefete yönelik kullandığı ev zencisi tanımlamasının anlamı merak konusu haline geldi.
Amerikalı siyasetçi ve insan hakları savunucusu Malcolm tarafından kullanılan “ev zencisi” kavramının Afrika kökenli ev kölelerine verilen tarihi bir ad olarak kullanıldığı öğrenilirken aynı zamanda 2010’lu yıllardan beri siyahilere yönelik bir aşağılama sözü olarak tanımlanıyor.

Gündem Haberleri