Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas TBMM’de konuşma yaptı

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’na hitap ediyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu bugün Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas için toplantı. Kurulda bütün siyasi partilerden milletvekilleri yer alırken Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da özel oturumu takip ediyor.

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve TİP Genel Başkanı Erkan Baş da toplantıya katılım sağlarken CHP lideri Özgür Özel özel oturuma katılmadı.

Erdoğan, Meclis'e girişinde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir süre sohbet etti. Ardından ise Erdoğan, Abbas ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile fotoğraf çektirdi.

TBMM Genel Kurulu'ndaki 'Filistin Özel Oturumu', Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'un konuşmasıyla başlarken Kurtulmuş, "Bu onların iyi günleri" diyerek İsrail Başbakanı Netanyahu'nun katliamları nedeniyle uluslararası alanda hesap vereceğini söyledi.

Kurtulmuş'un yaptığı konuşmanın ardından kürsüye çıkan Mahmud Abbas, konuşmasına AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve parlamentoda yer alan milletvekillerine teşekkür ederek başladı.

"Sizlere, büyük acıyı yaşayan halkımın mesajıyla geldim. 1948'den beri felaketi yaşayan halkım, işgalci İsrail'in suçlarına karşı büyük bir mücadele vermekte. Konuşmama, on binlerce şehidimize rahmet dileyerek başlamak istiyorum. İsrail'in saldırıları, cinayetleri ve soykırımı nedeniyle şehit olanları anıyorum. Bunların en sonuncusu da İsmail Haniye'ye işlenen suç olmuştur." ifadelerini kaydeden Mahmut Abbas, Haniye için 'Fatiha' okuduktan sonra konuşmasını sürdürdü.

"Halkımızın adil davasını savunduğunuz için sizleri selamlıyorum" ifadesini kullanan Abbas, "Filistin halkına karşı işlenen tarihi adaletsizliğe, katliamlara ve savaş suçlarına karşı Filistin'in yanında yer almaktasınız. Her gün İsrail işgal devletinin Gazze'de bulunan sığınma kamplarına gerçekleştirdiği katliamlara nasıl uluslararası toplum sessiz kalabiliyor? Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye'nin öncü rolünü takdirle karşılıyoruz. Filistin davası Türkiye'de ana mesele haline gelmiştir. Bu, Türk halkının ahlâkının göstergesidir." açıklamasında bulundu.

"FİLİSTİN DEVLETİ'Nİ İNŞA EDECEĞİZ"

7 Ekim'den beri 40 bin Filistinli'nin katledildiğini vurgulayan Filistin Başkanı, topraklarından ayrılmayacaklarını belirterek Mısır ve Ürdün'e İsrail'in tehcir planlarını reddettikleri için teşekkür etti. Abbas, “ Gazze, Filistin Devleti'nin ayrılmaz parçasıdır. Ne pahasına olursa olsun başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devleti'ni inşa edeceğiz" dedi.

"BMGK İLE İŞBİRLİĞİNE DEVAM EDECEĞİZ"

Katiller ve savaş suçlularının, işledikleri suçlardan kurtulamayacaklarının altını çizen Abbas, uluslararası kuruluşlarla işbirliğine devam edeceklerini ifade ederek “ BMGK ile de çalışmaya devam edeceğiz. Filistin Devleti'nin uluslararası toplumda hak ettiği yeri sağlamak için çalışmaya devam edeceğiz. Kudüs, sizlerin de kalbinde tarih boyunca özel bir yere sahip.” açıklamasını yaptı.

Abbas, yaptığı konuşmada, "Filistin toprağının bir zerresini gözden çıkaran bizden de sizden de değildir. Burası bizlere dinin ve tarihin emanetidir. Halkımız, peygamberimizin emanetinden asla vazgeçmeyecek.” ifadelerini kaydederek barışa giden yolun Filistin'den geçtiğini ve insanların, yüksek sesle İsrail'in yıkım güçlerini kınadığını belirtti.

ABD'YE TEPKİ

Gazze'nin altyapısının 3'te 2'sinin yıkıldığını belirten Mahmud Abbas, “Filistin halkı oralarda evsiz, yurtsuz bırakıldı. Buna rağmen BM'de ABD, üç kez veto hakkını kullandı. Bütün dünyanın İsrail'in karşısında durduğu yerde ABD felaketi devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Filistin Başkanı, Filistin halkının, tüm gruplarıyla İsrail'in karşısında olduğunu ifade ederek önceliklerinin İsrail saldırganlığının bedeli ne olursa olsun durdurulması olduğunu kaydetti ve “Filistin'deki bütün kardeşlerimle birlikte Gazze'ye gitme kararı aldım. Bütün gücümle bunu gerçekleştireceğim. Bunun bedeli benim hayatım olsa da benim hayatım Gazze'deki bir çocuğun hayatından daha değerli değil.” açıklamasında bulundu.

'GAZZE'YE GİDECEĞİM'

“Ya zafer ya şehadet” diyen Abbas, Gazze'den sonra Kudüs'e de gideceğini ileterek Filistin Devleti’ni 149 devletin tanıdığını anımsattı.

"Amacımız BM nezdinde tam üyeliği elde etmek. Bizim siyasi ve hukuki mücadelemiz, halk direnişimizle beraber devam edecektir. ABD'yi, Filistin Devleti'ni tanımak zorunda bırakıncaya kadar mücadele edeceğiz. Bizler uluslararası toplumu, UAD'nin kararlarını uygulamaya çağırıyoruz. Türkiye'nin bunu yerine getireceğinden eminiz." açıklamasını yapan Abbas, mücadeleci, sabırlı ve direnen Filistin halkı için kutsal alanlarına bağlı olduklarını kaydetti.

Abbas, “Bağımsızlığımızı ve özgürlüğümüzü muhakkak sağlayacağız. İşgal sona erecektir, Gazze özgür ve ebedi kalacaktır. Hep birlikte, hürriyete, devlete ve Kudüs'e doğru. Yaşasın Filistin-Türkiye kardeşliği. Teşekkürler Türk halkı. Teşekkürler Cumhurbaşkanı. Allah'ın selamı üzerinizde olsun." ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın 46 dakika süren konuşması, Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletvekilleri ve davetliler tarafından ayakta alkışlandı.

Gündem Haberleri