Gazeteci Murat Yetkin’den Erdoğan’a SGK borcu uyarısı: Ters tepebilir

Gazeteci Murat Yetkin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın CHP’li belediyelere karşı giriştiği SGK borcu hamlesinin ters tepebileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart’ta gerçekleştirilen Mahalli İdareler seçimlerinde, partisinin aldığı yenilginin ardından sert bir hamle yaptı.

Belediyelerin borçları hakkında konuşan Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelere SGK borcu için talimat gönderildiğini duyurdu.

AKP’DEN ALINAN BELEDİYELERİN MİLYONLARCA LİRA BORCU VAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gerçekleştirdiği açıklamanın ardından gelen borç bildirimleri,

CHP'li belediyelere yönelik bir baskı hamlesi olarak yorumlanırken CHP, en borçlu belediyelerin yerel seçimlerde AKP’den devralınanlar olduğunu açıkladı ve AKP'nin elindeyken borç batağına batmış belediyelerine karşı SGK primlerinizi ödeyin talimatı gelmediğini belirtti.

HİZMETLER AKSARSA HERKES MAĞDUR OLUR

SGK borçlarına ilişkin gönderilen talimatlar hakkında önemli açıklamalarda bulunan gazeteci Murat Yetkin, Yetkinreport isimli internet sitesinde, belediyelerin hizmetlerinin aksaması durumunda herkesin mağdur olacağını vurguladı. Bu mağduriyetin, sadece CHP seçmenini değil CHP'ye oy vermemiş yurttaşları da etkileyeceğini belirten Yetkin, Erdoğan'ın hamlesinin 'iletişim çağında' ters tepebileceğini söyleyerek “Erdoğan’ın “kaynağından tahsil etme” yani belediyelere Hazine’den verilen “mahalli idareler payından” düşme yöntemi bir tür haciz sayılabilir.” ifadelerini kaydetti.

Bu eylemin sonuçlarından bahseden Yetkin, “Gelirleri azalan belediyeler personel azaltmaya zorlanabilir. Bu başkanları bir yandan çalışanlarıyla karşı karşıya getirirken zaten CHP’li belediyelerden iş beklentisi içinde olan seçmen tabanındaki tepkiyi artırabilir.” açıklamasında bulundu. Gelir ve personelin azalmasının çöplerin toplanmasından toplu taşıma, su kaynaklarından yolların onarılmasına dek altyapı hizmetlerinde aksamalara neden olabileceğini ifade eden Yetkin, “Bu hamlenin, CHP’li belediyeleri emeklilere destekten kent mutfağı gibi, ya da (Erdoğan’ın “dans-vals” olarak ifade etiği) sanat-kültür faaliyeti gibi sosyal uygulamalardan geri bırakma gibi bir sonucu da olabilir.” ifadelerini kaydetti.

"TERS TEPEBİLİR"

Yetkin, yazısında, “Erdoğan’ın ilk bakışta CHP’li belediyeleri zorlayacağı aşikâr hamlesinin taşıdığı risk bu soruyla ortaya çıkıyor: halk belediyelerin işleri aksatmasından dolayı kimi suçlayacak?” ifadelerini kullanırken halkın ilk tepki göstereceği makamın belediyeler olacağını iletti ve “Ama Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gayet iyi bilip nimetlerinden yararlandığı iletişim çağındayız. Halkın büyük çoğunluğu, özellikle büyükşehirlerde yaşayanlar dijital mecralardan neyin ne olduğunu yakından izliyor. “ dedi.

Yetkin, “Bunun CHP’li belediye başkanlarını zorda bırakırken aslında CHP’ye oy veren seçmeni ve oy vermese de belediye hizmetlerin aksamasından etkilenecek herkesi cezalandırmak anlamına geleceği de aşikâr.” ifadelerini iletti.

“Tabii artık Erdoğan da bir erken seçimi -lafzen reddetse de- ihtimal dahilince görmeye başlamışsa ve halkın CHP’li belediyelere duyacağı tepkiyle onlara değil AK Parti’ye döneceğini düşünüyorsa o başka.” değerlendirmesinde bulunan Yetkin, bu durumda, bu hamlenin erken ve tepkisel olduğunu ifade ederek “Çünkü bütün anketler “Nurlu ufuklar” vaadine rağmen halkın ezici çoğunluğunun, yüzde 65’ten 70’e değişen oranlarda ekonomik sıkıntıları ülkenin bir numaralı sorunu gördüğünü gösteriyor.” dedi.

Asgari ücrete zam yapılmaması ve emekli maaş artışlarının asgaride tutulmasının Moody’s reyting kuruluşu tarafından ödüllendirildiğini belirten Yetkin, “Hazine ve Maliye bakanı Mehmet Şimşek başta, “makrocular” memnun. Ama sandık günü Moody’s gelip oy kullanmayacak herhalde. O yüzden Erdoğan’ın belediyeler hamlesi ters tepebilir diyorum" ifadelerini kaydetti.

Gündem Haberleri