Güneydoğu'dan 294 milyon dolarlık ayçiçek yağı ihracatı

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri'nden (GAİB) alınan bilgilere göre, bölgeden 2024 yılının ilk yedi ayında 294 milyon dolarlık ayçiçek yağı ihraç edildi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, ayçiçek yağı ihracatında bölgeden 2024 yılının ilk yedi ayında 294 milyon dolarlık ayçiçek yağı ihraç ederek önemli bir başarıya imza attı.

Aynı dönemde, bölgeden toplamda 2,5 milyon tonu aşan hububat ihracatı gerçekleştirilirken, 586 bin ton makarna ve 247 bin ton ayçiçek yağı yurt dışına gönderildi. Bu ihracat rakamları, Türkiye'nin toplam makarna ihracatının yüzde 62,9'unun ve ayçiçek yağı ihracatının yüzde 55,7'sinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden yapıldığını ortaya koyuyor.

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, aşırı sıcakların bu yıl ayçiçeği rekoltesini olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Kadooğlu, Cumhurbaşkanlığı kararıyla ayçiçek yağı ithalatında tarife kontenjanı açıldığını belirterek, "Bu düzenleme ile 2025 yılı için 1 milyon ton yağlık ayçiçeği ithalatı yapılabilmesi sağlandı ancak bu düzenlemenin, sadece ayçiçek tohumu kullanan firmalara değil; rafinasyon yapan işletmelere de genişletilmesini talep ediyoruz. Aksi takdirde, ham ayçiçeği yağı fiyatlamasında piyasada dengesizlikler ve haksız rekabet oluşabilir," dedi.

Kadooğlu, ayçiçek yağı imalatının Güneydoğu Anadolu Bölgesi ekonomisi için kritik bir önem taşıdığını vurgulayarak, bölgedeki firmaların uluslararası pazarlarda daha fazla tanınır ve talep edilir hale geldiğini ifade etti.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, ayçiçek yağı ihracatındaki bu başarılı performansıyla Türkiye'nin tarımsal ihracatında kilit bir rol oynamaya devam ediyor.

Gündem Haberleri