Haneyi'den önceki Hamas liderleri kimdi?

İsrail güçlerinin dün Tahran'da öldürdüğü Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haneyi'nin arından gözler Haneyi öncesi Hamas liderlerine çevrildi.

İsrail güçleri tarafından dün Tahran'da Hamas'ın siyasi lideri Haneyi'nin öldürülmesinin ardından dünya Hamas'ın suikastlara hedef olan diğer liderlerini de konuşmaya, hatırlamaya başladı. Buna göre öldürülen Haneyi'nin halefleri de tekrar gündeme geldi. İsrail, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nin işgaline karşı ilk Filistin ayaklanmasının yaşandığı 1987'den bu yana pek çok Hamas liderini öldürdü. Bu isimleri, İsrail'e karşı aldıkları aksiyonla ve öldürülme şekilleriyle kısaca hatırlayalım...

YAHYA AYYAŞ

"Mühendis" lakaplı Yahya Ayyaş Filistin Kurtuluş Örgütü yönetimindeki Gazze'de cep telefonunun patlamasıyla öldürülmüştü ancak İsrail bu suikastı üstlenmemişti. Ayyaş'ın suikasta uğradığı tarih: 5 Ocak 1996 - Hamas bu suikastın ardından İsrail'e misilleme saldırıları gerçekleştirmiş ve 59 kişinin ölümüne yol açmıştı.

HALİD MEŞAL

Hamas’ın kurucu ve kilit isimlerinden biri de Halid Meşal. Meşal 1997 yılında Ürdün'de öldürüldü. Başkent Amman'da sokakta yürüyorken Meşal'e şırınga ile zehir enjekte edildi. Ardından Ürdün yetkili mercileri iki Mossad ajanını tutukladı. Döneminm Ürdün Kralı Hüseyin İsrail'den derhal ilacın panzehirini istedi. Aksi taktirde yakalanan Mossad ajanlarını asacağını bildirdi. Dönemin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bu teklifi kabul etmediyse de ABD Başkanı Bill Clinton’ın baskısı sonrası, Netanyahu anlaşmayı kabul ederek panzehiri gönderdi.

ŞEYH AHMED YASİN

Hamas'ın kurucu isimlerinden Şeyh Ahmed Yasin 22 Mart 2004 tarihinde Gazze'de bir cami çıkışında helikopterden atılan füzeyle öldürüldü.

ABDÜLAZİZ EL RANTİSİ

Şeyh Ahmed Yasin'in öldürülmesinin ardından Yasin'in selefi olan Rantisi Gazze'de aracıyla seyrediyorken İsrail güçlerince füze saldırısına uğradı. Bu suikast Yasin'in öldürülmesinin çok kısa bir zaman sonrasında gerçekleşti.

ADNAN EL GUL

Hamas'ın bombalama uzmanı ve İsrail kasabalarına atılan kassam roketinin babası olarak bilinen Adnan El Gul, 21 Ekim 2004'te Gazze'de İsrail güçlerinin hava saldırısı sonucu öldürüldü.

NİZAR RAYAN

Nizar Rayan, Hamas'ın şimdiye kadar gelmiş en sert siyasi lideri olarak biliniyordu. Rayan'ın en özellikli yanı İsrail içindeki intihar saldırılarına sıklıkla başvurmasıydı ancak dört eşinden ikisi ve yedi çocuğuyla 1 Ocak 2009'da Cebaliye mülteci kampındaki bombalamada öldürüldü.

VE SON İSİM SALİH ARURİ...

Hamas'ın askeri kolu Kassam Tugayları'nın kurucusu olan Aruri, 2 Ocak 2024'te İsrail'e ait bir insansız hava aracıyla düzenlenen saldırıda öldürüldü.

Son söz olarak 31 Temmuz 2024 tarihinde öldürülen İsmail Haneyi'nin haleflerini merak edip hatırladığımız gibi, selefinin kim olacağı ve Filistin-İsrail çatışmasını ne boyutlara taşıyacağı şimdiden merak konusu.

Gündem Haberleri