Harp okulu mezunu THY pilotları 6,5 milyon dolardan fazla parasını dolandırıcılara kaptırdı

Gazeteci Barış Pehlivan, çoğunluğu Türk Hava Yolları pilotlarından oluşan 82 kişinin "ABD'de devlet garantili kira getirili ev" vaadiyle 6,5 milyon dolardan fazla dolandırıldığını açıkladı.

Gazeteci ve yazar Barış Pehlivan, büyük bir çoğunluğu Harp okulu mezunu Türk Hava Yolları (THY) pilotlarının, toplamda 6,5 milyon dolardan fazla parasını dolandırıcılara kaptırdığını açıkladı.

Pehlivan, "Ev satın alırken nasıl dolandırıldılar" başlıklı yazısında, "Miami’de yaşayan Cengiz Bayırlı adlı kişinin PIUSA adlı bir şirketi vardı. Bayırlı, özellikle ABD’nin Maryland eyaletinin Baltimore şehrindeki evleri Türk yatırımcılara pazarlamaya çalışıyordu. ifadelerini kullanırken evlerinin reklamı için Türk ve Amerikan yayın organlarını aktif olarak kullandığını belirtti.

Bayırlı’nın kendisini Ali Sabancı’nın kuzeni olarak tanıttığını ifade eden Pehlivan, “Her şey o kadar kolaydı ki. Paranızı yatırıp, koltuğunuzdan bile kalkmadan düzenli kira getiren ABD’deki bir evin sahibi olabilirdiniz. Hem her şey de yasal görünüyordu. Öyle ki... Evlerin fotoğraflarından tapu kayıtlarına, noter belgelerinden referanslara kadar her şey 'garanti' altındaydı.” ifadelerini kaydetti.

“Bir de benzer yollarla ev satın alıp, ABD’den dolar üzerinden kirası yatan yakın dostların hikâyelerini duydukça kaçırmak istemiyordunuz bu fırsatı. Onlarca Türk işte bu yolla ABD’deki 300’den fazla mülkü satın alıp PIUSA adlı şirkete 6 buçuk milyon dolardan fazla para ödemişti." sözlerini kaydeden Pehlivan, bir süre sonra ABD’den her ay gelen kiraların hesaplara yatmamaya başladığını ifade etti.

Pehlivan, köşe yazısında, THY pilotu olan mağdurlardan birinin evini görmek ve kiracısıyla tanışmak amacıyla ABD’ye gittiğini ancak tapuda yazan adreste harabe bir çöp evle karşılaştığını aktardı ve "Anlaşıldı ki aslında herkes kandırılmıştı. Ponzi adı verilen dolandırıcılık sistemiyle, yaşanmayacak evler değerinden çok daha fazlasına Türklere satılıp, kiralanmış gibi gösterildi" dedi.

Barış Pehlivan, mağdurların çoğunun birleşerek hem Cengiz Bayırlı hem de onun Türk ve ABD ayağındaki ortakları hakkında suç duyurusunda bulunduğunu belirterek “Zaman içinde öğrendiler ki Bayırlı hakkında Türkiye’de 'dolandırıcılık' suçundan yakalama emri dahi vardı." ifadesini iletti.

Gündem Haberleri