İliç’te 9 işçinin ölümüne neden olan Anagold Madencilik’ten işçi kıyımı!

Erzincan'ın İliç ilçesinde 9 işçinin siyanürlü toprağın altında kalarak hayatını kaybettiği altın madeninin sahibi Anagold Madencilik, toplu işten çıkarmalara başladı.

Erzincan'ın İliç ilçesinde gerçekleşen toprak kayması sonucunda 9 işçinin siyanürlü toprak altında kaldığı madenin sahibi Anagold Madencilik, binlerce işçiyi işten çıkaracağını duyurdu. Anagold Madencilik tarafından işletilen altın madeninde 13 Şubat günü meydana gelen toprak kayması sonucunda 9 işçi liç yığınının altında kalmıştı. Söz konusu faciadan 6 ay sonra işçiler, “maliyetlerin karşılanmadığı” gerekçesiyle işten çıkarılmaya başladı.

Şirket tarafından işçilere gönderilen bilgi notunda, "Maden sahamızda 188 gün önce meydana gelen elim olayın ardından, bu süreci en iyi yönetebilmek için tüm gücümüzle hep birlikte çalıştık. Bu zorlu süreçte gösterdiği özveri ve sabır için her birinize ayrı ayrı teşekkür ederiz. Ancak, üretim faaliyetlerimizin durdurulması ve belirsizliğin devam etmesi, bizleri istemediğimiz ama kaçınılmaz olan bazı zor kararlar almaya mecbur bıraktı" açıklaması yapıldı.

Söz konusu notta, "6 aydır tüm çalışanlarımızı (ve taşeronlarımızla birlikte 3.000 kişiyi) bordromuzda tutma mücadelemize rağmen maalesef bazı çalışma arkadaşlarımızın iş akitlerini artık maliyetleri taşıyamadığımız için üzülerek sonlandırmak zorundayız" ifadeleri kullanılırken işten çıkarılacak işçiler şu şekilde sıralandı:

>> "Yığın liç operasyonu tamamıyla sonlandırılmıştır ve bu sebepten dolayı Oksit Proses bölümü kapatılmıştır. Bu kapsamda, şimdilik diğer bölümlere transfer edilemeyen oksit çalışanları,

>> Disiplin cezası alanlar, düşük performanslı ve emekli çalışanlar,

>> Çeşitli sebeplerden 45 günden fazla devamsızlık yapanlar,

>> Durdurulan faaliyetler nedeniyle mevcut durumda pozisyonuna ihtiyaç duyulmayan çalışanlar arasından seçim yapılmıştır."

Gündem Haberleri