İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, 'Ahlak polisi kadınları taciz edemez'

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, ahlak polisinin kadınları taciz etmeyeceğini ve internet yasaklarını gevşeteceğini duyurdu. Pezeşkiyan ayrıca, nükleer anlaşmayı ihlal edenin ABD olduğunu vurguladı.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Mahsa Amini'nin ölümünün ikinci yıl dönümünde basın toplantısı düzenledi. Ahlak polisinin kadınlara saldırısına müsaade etmeyeceğini belirtti. Pezeşkiyan, "Ahlak polisi kadınlarla karşı karşıya gelmemeli. Onların (ahlak polisinin) kadınları taciz etmemesini sağlayacağım" ifadesini kullandı.

AMİNİ'NİN ÖLÜMÜ SERT ELEŞTİRMİŞTİ

22 yaşındaki genç kadın Jina Mahsa Amini, 16 Eylül 2022'de İran'da ahlak polisi tarafından gözaltına alınıp sonrasında hayatını kaybetmişti. Gözaltına alınmasına gerekçe olarak, İslami kıyafet kurallarına uygun giyinmemiş oluşu gösterilmişti. Amini'nin ölümden sonra ülke çapında aylarca süren protestolar başlamış ve sokaklar şiddet olaylarına sahne olmuştu. Bu protestolarda aralarında onlarca güvenlik görevlisinin de olduğu yüzlerce insan hayatını kaybetmiş ve binlerce kişi tutuklanmıştı.

'AHLAK POLİSİ KADINLARI RAHATSIZ EDEMEYECEK'

Temmuz ayında göreve başlayan reform yanlısı Pezeşkiyan, Başsavcılığın ve ahlak polisinin kadınları taciz etme hakkı olmadığını vurguladı. Pezeşkiyan, göreve başlamadan önce, yürüttüğü seçim kampanyasında Amini'nin ölümünü sert eleştirmiş ve ahlak polisini sokaklardan sileceğini söylemişti.

SOSYAL MEDYA PLATFORMLARI BİRER BİRER YASAKLANMIŞTI

Pezeşkiyan ayrıca, yürürlükte olan internet yasaklarından bazılarının gevşetileceğini söyledi. Amini'nin ölümünden sonra protestoların yoğunlaştığı dönemde önce Instagram ve WhatsApp'i yasaklanmış ardından YouTube, Facebook, Twitter ve TikTok'u da yasaklı platformlar arasına girmişti.

'ANLAŞMAYI BOZAN İRAN DEĞİL ABD'

Pezeşkiyan, İran'ın haklarına saygı duyan bir ülke ile savaşa girmeyeceklerini belirterek "Düşmanlık yapan taraf biz değiliz. Biz onların ülkesinin etrafına askeri üsler kurmadık" dedi. İran'ın nükleer silah üretmek gibi bir amacının da olmadığını dile getiren Mesud Pezeşkiyan, "Biz anlaşmaya (İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Almanya arasında 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşma) uyduk" ifadesini kullandı. Pezeşkiyan ayrıca, anlaşmayı bozan ve ülkesini buna karşı adım atmaya mecbur bırakan tarafın ABD olduğunu vurguladı.

Gündem Haberleri