İsrail basınından Türkiye iddiası! İsrail'e petrol Türkiye üzerinden mi gidiyor?

İsrail basını, Türkiye’ye dair flaş bir iddiada bulunarak Türkiye'nin Azerbaycan’dan petrol taşıdığını ileri sürdü ve Azerbaycan’dan gelen petrolün İsrail’e taşınmasının tamamen durdurulabileceğini yazdı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail ile olan ticari ilişkilerin durdurulduğunu açıklamıştı. İsrail basınında çıkan haberlere göre, Türkiye’nin olası yaptırımlardan biri olarak Azerbaycan’dan gelen petrolün Türkiye üzerinden İsrail’e taşınmasını durdurulabileceği ileri sürüldü. Söz konusu haberlerde, İsrail’e ulaşan petrolün yüzde 20’sinden fazlasının Azerbaycan’dan Türkiye üzerinden boru hatlarıyla taşındığı ifade edildi.

"TEL AVİV KORKU İÇİNDE"

Türkiye gazetesinin aktardığına göre, söz konusu durumun Tel Aviv yönetimi için büyük bir tehdit oluşturabileceği kaydedilirken Türkiye'nin petrol boru hatlarını kapatmasının İsrail’in enerji arzını önemli bir biçimde etkileyeceği tahmin ediliyor.

İsrail basınında yer alan haberde, “En büyük endişe petrolün İsrail'e akışıyla ilgili. İsrail'e ulaşan petrolün yüzde 20'sinden fazlası Azerbaycan'dan Türkiye üzerinden boru hatlarıyla doğrudan İsrail'e taşınıyor. Tel Aviv'in korkusu, Erdoğan'ın petrol boru hatlarını tıkaması ve böylece İsrail'in çok ağır bir darbe vurması" ifadeleri kaydedildi.

ZORLU'NUN TİCARETİ DEVAM EDİYOR

Diğer yandan, Zorlu Holding’in İsrail merkezli enerji şirketi Dorad Energy ile olan ticari ilişkileri tartışmaları beraberinde getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile yapılan ticaretin tamamen durdurulduğunu açıklamıştı fakat Zorlu Holding’in yüzde 25 hissesine sahip olduğu Dorad Energy’nin İsrail ordusuna elektrik tedarik ettiği açığa çıktı.

İsrailli Jerusalem Post gazetesinde yer alan habere göre, Dorad Energy ile İsrail Savunma Bakanlığı arasındaki sözleşme, Türkiye’nin boykot kararı vermesinden 2 buçuk ay sonra temmuz ayında uzatıldı. Dorad Energy’nin 2004 yılından beri İsrail ordusuna elektrik sağladığı ve şirketin Aşkelon’da bulunan enerji santralinin İsrail’in en büyük elektrik santrallerinden biri olduğu ifade ediliyor.

İSRAİL SAVUNMA BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

İsrail Savunma Bakanlığı, Dorad Energy ile gerçekleştirilen anlaşmanın yenilenmediğini ve yalnızca elektrik maliyetlerini düşürmek için bir indirim oranı ayarlaması yapıldığını duyurdu.

Gündem Haberleri