İzmir’deki elektrik faciasından sorumlu tutulan şirket ihale zengini çıktı

İzmir’de sokak ortasında açıkta bırakılan kablolar nedeniyle hayatını kaybeden iki gencin ölümünden sorumlu tutulan şirketin ihale zengini olduğu ortaya çıktı. Şirketin, AKP döneminde yaptığı yatırım ve ihaleler ile büyüdüğü belirlendi.

TEDAŞ’ın 2004 yılında özelleştirme kapsamına alınmasının sonrasında Türkiye, 21 farklı dağıtım bölgesine ayrıldı. TEDAŞ’ın hissedarı olduğu Gediz Elektrik Dağıtım AŞ de İzmir ve Manisa illerini içinde bulunduran bir bölgede faaliyet göstermek amacıyla 2005 yılında kuruldu.

Gediz EDAŞ’ın 2012 yılının aralık ayında gerçekleştirilen özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi 1 milyar 231 milyon dolarla Elsan-Tümaş-Karaçay Ortak Girişim Grubu verdi fakat Elsan’ın içinde olduğu Bereket Enerji, 7 Mayıs’ta Alaşehir M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu tarafından düzenlenen “serbest piyasadan elektrik enerjisi alımı” ihalesini kazandı.

Şirket, ihale sözleşmesini imzalamaktan vazgeçti ve ihale daha sonra iptal oldu.. Bu sebeple Kamu İhale Kanunu’nun 58. maddesinin 2. fıkrasına göre 16 Ağustos 2012 tarihinde altı ay süreyle Bereket Enerji’ye bütün kamu ihalelerine giriş yasağı verildi.

Resmi Gazete’de yayınlanan ilana göre, bu kararı alan Adalet Bakanlığı Alaşehir M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ydu. Buna karşılık, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun 8 Mart 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan kararıyla Gediz Elektrik Dağıtım AŞ, 1 milyar 231 milyon dolar karşılığında Elsan-Tümaş-Karaçay Ortak Girişim Grubu’na devredildi. Gediz EDAŞ, böylece Aydem bünyesine girmiş oldu.

TEKELE DÖNÜŞTÜ

Aydem Elektrik Dağıtım AŞ ise 2008 yılında 110 milyon dolar bedelle Bereket Enerji Grubu’na verilmişti. Aydın, Denizli ve Muğla’da elektrik dağıtım hizmeti veren Aydem’e İzmir ve Manisa illerine hizmet veren Gediz EDAŞ’ın da katılmasıyla şirket bölgede tekel durumuna geldi.

Gediz EDAŞ’ın ticaret unvanı, 2015 yılında GDZ Elektrik Dağıtım AŞ olarak değiştirildi ve 2017 yılının sonunda Bereket Enerji kontrolündeki Gediz Elektrik ile Aydem Elektrik’in borç krizinin derinleştiğine ilişkin haberler ortaya çıktı.

Bu dağıtım şirketlerinin, Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ’ye (TETAŞ) olan elektrik borcunun 600-650 milyon TL’yi geçtiği, söz konusu iki şirketin, TETAŞ tarafından borçlarını ödemeleri için defalarca uyardığı öne sürüldü. Bereket Enerji’nin, kredilerini yeniden yapılandırmak için bankalarla görüşmeler yaptığı ifade edildi.

2019 yılında dokuz banka ile olan 4.6 milyar dolarlık kredisini yapılandırdığını duyuran Bereket Enerji, 2020 yılında Aydem Enerji olarak devam etme kararı aldı.

TOPLAMDA 585 İHALE ALDI

Kamudan en fazla elektrik enerji ihalesi alan şirketler listesinin ikinci sırasında bulunan Aydem, 2014 ile 2021 yılları arasında kamudan, toplamda 2 milyar 403 milyon TL değerinde 585 ihale aldı.

Yönetim kurulu başkanlığında Ceyhan Saldanlı’nın bulunduğu şirket tarafından yapılan enerji yatırımlarının AKP döneminde katlanması dikkatlerden kaçmadı.

NE OLMUŞTU?

İzmir’in Konak ilçesinde yaşanan şiddetli yağış sırasında, yolun karşısına geçmeye çalışan ve su birikintisinin altındaki kablolar sebebiyle elektrik akımına kapılan 23 yaşındaki Özge Ceren Deniz ve 44 yaşındaki İnanç Öktemay yaşamını yitirmişti.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, hakkında gözaltı kararı verilen 35 şüpheliden 33'ü yakalanırken gözaltında bulunan 6 kişi ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.

Gündem Haberleri