Lapseki'de kivi yetiştiriciliği yeni bir dönem başlattı

Coğrafi işaret tescilli şeftalisi ve büyük boyutlu kirazıyla bilinen Lapseki'de, bu kez kivi yetiştiriciliği denemesi başarılı sonuçlar verdi.

Lapseki'nin dağ köylerinden Beyçayır'da, deneme amaçlı dikilen kivi fidanları ilk meyvelerini verdi. Bölgede genellikle hayvancılık ve kuru tarım yapılırken, kivi yetiştiriciliği yeni bir alternatif olarak öne çıkıyor. Lapseki Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan, Beyçayır köyünün deniz kıyısındaki ilçeye uzak, dağ havasına sahip bir yer olduğunu belirtti. Kaçan, "Lapseki, her türlü ürüne açık bir ilçe ve çiftçilerimiz bu konuda oldukça bilinçli. Biz de onlara gerekli bilgileri sunarak, alternatif ürünlerin yayılmasına katkı sağlamaya çalışıyoruz," dedi.

Köy Muhtarı Zühtü Acar ise Beyçayır’ın ikliminin Karadeniz Bölgesi'ni andırdığını belirterek, köydeki serin akşamlar sayesinde kivi yetiştiriciliğinin başarılı olduğunu ifade etti. Acar, "Köyümüzde biri başlattı, diğerleri de onu takip etti. Alternatif ürün olarak kivi yetiştiriciliği giderek yayılıyor ve bu bizi çok mutlu ediyor," şeklinde konuştu.

KİVİ YETİŞTİRİCİLİĞİNİN ÖNCÜSÜ 72 YAŞINDAKİ RUKİYE KURDOĞLU

Kivi yetiştiriciliği denemesinde öncü olan 72 yaşındaki Rukiye Kurdoğlu, birkaç yıl önce merakla aldığı kivi fidanını bahçesine diktiğinde böyle bir başarı elde edeceğini düşünmediğini söyledi. Kurdoğlu, "Fidanlar büyüyüp meyve vermeye başlayınca çok sevindim. Yaşım ilerlediği için daha büyük çaplı bir üretim yapamam ama genç olsaydım, kivi yetiştiriciliğinde daha büyük adımlar atardım," dedi.

Recep Demiroğlu da köydeki kivi ağaçlarından etkilenerek beş fidan alıp yetiştirmeye başladı. Demiroğlu, "Fidanlar büyüyüp iyi verim alınca daha fazla alanda kivi üretmeyi hedefliyorum," dedi.

Lapseki'de başlayan bu alternatif üretim modeli, bölgede farklı ürünlerin yetiştirilebileceğini bir kez daha gösterdi. Kivi, Lapseki’nin meyve yelpazesine yeni bir soluk getiriyor.

Gündem Haberleri