MEB’den 269 milyon TL’lik ders kitabı ihalesi

MEB’in, “Maarif Modeli” ismiyle duyurduğu müfredat değişikliğinin ardından kitap ihalelerinin kime gideceği belli oldu. MEB, üç ayrı şirketle 269 milyon TL’lik anlaşma yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığı, kamuoyundan ve eğitimcilerden gelen bütün tepkilere rağmen hazırladığı müfredat değişikliğini faaliyete geçirdi. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredata yönelik, “Saray’ın talimatı doğrultusunda hazırlandı” eleştirileri yapılırken müfredat değişikliğinin ardından hazırlanan yeni ders programları ise “AKP’nin ajandası” yorumlarına sebep oldu.

BirGün’den Mustafa Bildircin’in aktardığına göre, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından onaylanan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredatın, 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren uygulamaya geçirilmesi kararlaştırılırken yeni müfredatın 9 Eylül 2024 tarihinden itibaren okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıftan başlayarak kademeli olarak faaliyete geçirileceği belirtildi.

İHALE SÜRECİ TAMAMLANDI

Müfredatın onaylanmasının ardından dikkatler eni ders kitaplarının hazırlık sürecine çevrilirken ders kitaplarının basımı için 25 Temmuz günü gerçekleştirilen ihalenin 8 ve 9 Ağustos'ta açıklanan sonuç ilanı “Yeni ders kitaplarının basımı ile şirketler ihya edilecek” eleştirilerinin doğru olduğunu kanıtladı.

MEB, 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine dağıtılacak kitapların basılması amacıyla üç farklı matbaa şirketi ile toplamda 32 sözleşme imzaladı. Sözleşme imzalanan şirketlerin Ada, Başak ve Cem Ofset olduğu ortaya çıkarken Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kitap basım ihalelerinin büyük bölümünü alan Başak Matbaacılık’ın, MEB ile en maliyetli sözleşmeyi imzalayan şirket olduğu kaydedildi.

Kitap basım ihalesinin sonuç ilanına göre, Başak Matbaacılık ile 134 milyon 66 bin TL’lik, ADA Matbaacılık ile 67 milyon 259 bin TL’lik, Cem Ofset ile de 67 milyon 160 bin TL’lik sözleşme imzalanırken bu sözleşmelerin toplam tutarının 269 milyon 85 bin 372 TL olduğu iletildi.

Gündem Haberleri