Meclis Can Atalay için toplandı | Son dakika

AYM'nin milletvekilliğinin düşürülmesine "yok hükmünde" kararını verdiği Can Atalay için TBMM'de toplantı başladı.

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, toplantıdan saatler önce gerçekleştirdiği açıklamada "Ortada hukuk zemininde değerlendirilecek bir karar yok, AYM kendi içtihatından kopmuştur" ifadelerini kullandı.

Yeterli çoğunluğun sağlanması için elektronik yoklama yapıldı..

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, geçtiğimiz gün Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın TBMM’de yaptığı konuşmaya ayağını kırdığı için katılamamıştı. Bugün, Özel ayağında bulunan destekle toplantıya katılıyor.

Elektronik yoklamanın bitmesini kuliste bekleyen AKP milletvekilleri, yoklamanın tamamlanmasının ardından Genel Kurul salonuna girdi. MHP milletvekilleri ise oturuma katılmadı. Muhalefet partileri, Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararının okunmasıyla birlikte Atalay'ın vekilliğinin iadesi sürecinin başlamasını talep etti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Davası’nda hapis cezası verilen Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğuna karar vermiş ve söz konusu kararın gerekçesinde, "Hukuken var olmayan işlem ile ilgili söz konusu talebin incelenebilmesine imkan bulunmadığı" belirtilmişti.

AYM’nin kararının ardından Atalay’ın avukatları, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne tahliye için başvuru yaparken Atalay da mahkeme kararına dikkat çekti ve tahliyesini ve milletvekilliğinin yeniden tanınmasını talep etti.

Meclis'te kürsüye çıkan Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Ahmet Şık'ın konuşması sırasında milletvekilleri arasında tartışma yaşandı. Şık, AKP milletvekillerine, "Sizde utanma yok" deyince tansiyon yükseldi. Yaşanan tartışmalar nedeniyle oturuma 15 dakika ara verildi.

Halk TV muhabirinin Meclis'ten aktardığına göre, AKP'li milletvekilleri Ahmet Şık'a saldırdı. Bir milletvekilinin Şık'a yumruk attığı belirtilirken oturuma 2'nci defa ara verildiği bildirildi. TBMM'deki gerginlik devam ediyor. Milletvekillerinin birbirlerine saldırdığı belirtiliyor. Gerginliğin devam etmesi sebebiyle olağanüstü oturuma 45 dakika daha ara verildi.

Gündem Haberleri