Okul kitaplarında Andımız’a sansür!

Okullarda ders başı yapılmadan önce okutulan ve 2013 yılında AKP iktidarı tarafından kaldırılan Andımız, ders kitaplarında sansürlendi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yeni müfredata ilişkin ders kitapları yayınlandı. 1.sınıf, 5.sınıf ve 9.sınıf ile okul öncesi sınıfı için hazırlanan ders kitaplarında dikkat çeken bir detay açığa çıktı. Okullarda ders başı yapmadan önce bütün öğrencilerle okunan fakat 2013 yılında AKP iktidarı tarafından kaldırılan Andımız, ders kitaplarında sansürlendi.

BirGün'den Mustafa Kömüş'ün haberine göre, Hayat Bilgisi dersinin 1’inci sınıf 1’inci kitabının girişinde yer alan Andımız’ın metninde, "Ne Mutlu Türk’üm diyene" ifadesinin kaldırıldığı fark edildi. Andımız, "Varlığım Türk varlığıma armağan olsun" ifadesiyle sonlandırıldı.

NE OLMUŞTU?

"Andımız" 1933 ile 2013 yılları arasında her sabah öğrencilere törenle okutuluyordu. Andımız, 8 Ekim 2013 tarihinde yönetmelik değişikliğiyle yürürlükten kaldırılırken Türk Eğitim-Sen Sendikası, yürürlükten kaldırma kararının iptali istemiyle Danıştay'a dava açtı. Söz konusu davada karar, 2018’de çıkarken Danıştay 8. Dairesi'nin, oy çokluğu ile aldığı kararla, düzenleme iptal edildi ve yeminin yeniden okutulmasına hükmedildi.

Erdoğan, Danıştay’ın verdiği kararı, "Bizim andımız İstiklal Marşımızdır ve İstiklal Marşımızla beraber yolumuza devam ediyoruz" ifadesini kullanarak eleştirdi ve Milli Eğitim Bakanlığı da bu karara itiraz etti. Bu itiraz da 2021 yılında Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından karara bağlandı ve metnin okutulması yönündeki karar iptal edildi.

Gündem Haberleri