Ölüm yasası teklifinde “Ötanazi” oyunu

AKP tarafından Meclis’e sunulan ve sokak hayvanlarının katledilmesinin önünü açan kanun teklifinden, “ötanazi” ibaresi kaldırıldı. Veterinerler, “Ötanazinin çıkarılması ile kelime oyunu yapıyorlar” açıklamasında bulunurken tehlike hala devam ediyor.

AKP’nin Meclis’e sunduğu, sokak hayvanlarının iğne ile öldürülmesini öngören yasa teklifinin yankıları hala sürüyor. İlk üç maddesi 17 Temmuz’da komisyonda kabul edilen teklifin görüşmelerine geçtiğimiz gün devam edildi. Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda yapılan görüşmenin öncesinde alınan yoğun güvenlik önlemleri dikkatleri çekerken koridorda bulunan televizyon ekranı, ziyaretçilerin görüşmeyi takip edememesi için yerinden söküldü.

Görüşmeler sırasında, kanun teklifinden “ötanazi” ibaresi çıkarıldı.

KİRİŞCİ’YE BÜYÜK TEPKİ

Vahit Kirişci, komisyon üyesi olmayan milletvekillerine söz vermeyeceğini ifade ederken milletvekilleri, “Burası keyfe göre yönetilecek bir şey değil” ifadesini kullanarak söz konusu karara tepki gösterdi. Usul tartışmalarını kapatan Kirişçi, komisyonun maddelerinin görüşülmesine geçilmesini talep ederken milletvekilleri, Kirişçi’yi sıralara vurarak protesto etti.

Konuşmaların tamamlanmasının ardından devam eden görüşmede, sahipsiz sokak hayvanlarının toplatılarak barınaklara götürülmesini öngören dördüncü madde okundu. Söz alan milletvekilleri, barınaklardaki koşulların yetersiz olduğunu vurgulayarak “Hayvanları ölüme göndereceksiniz” diyerek tepki gösterdi.

CHP Milletvekili Orhan Sarıbal, teknik personel ve altyapı sorunları bulunduğunu ifade ederek, “Bu hayvanları henüz toplarken öldüreceksiniz” dedi. DEM Parti Milletvekili İbrahim Akın ise sosyal medyada bot hesaplarla algı yaratıldığını ifade etti ve yapılan paylaşımların birçoğunun yalan ve ülke gerçekliğine uygun olmadığını kaydederek Semra Işık isimli bir kadının köpekler yüzünden öldüğü bilgisinin sosyal medyada yayıldığını ama Işık’ın ısrarla hayatta olduğunu açıkladığını belirtti.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Anayasa’ya göre Meclis’in kapalı olması gerektiğini iletti ve yasanın oldu bittiye getirilerek geçirilmesi için Meclis’in çalıştırıldığını kaydetti.

“ÖTANAZİ” KELİMESİ ÇIKARILDI

Kanun teklifinin görüşmeleri devam ederken, yasa teklifinden ‘ötanazi’ kelimesi çıkarıldı. Ötanazi ibaresi yerine, "Veterinerlik Hizmetleri Kanunu’nun 9 Maddesi’nin 3. Fıkrası’nda yer alan hükümler uygulanır” hükmünün ekleneceği ifade edildi.

Veteriner Hizmetleri Kanunu 9. madde 3. Fıkra’da, hayvanlara ötanazi yapmanın yasak olduğu belirtiliyor fakat birtakım durumlarda bunun önü açılıyor. Söz konusu hükümde şu ifadeler yer almakta:

a) Hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında,

b) Akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda,

c) Davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır.

VETERİNERLER TEPKİLİ

Veteriner hekimler, yasa teklifinden ötanazi ibaresinin çıkarılması ile kelime oyunu yapıldığını savunarak, ‘‘Toplama devam ettiği sürece ve yerine bırakma olmadığı sürece değişen bir şey yok" ifadesini kullandı. İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi üyesi avukat Simay Budak, konuya ilişkin, "Ölümü gösterip sıtmaya razı ettiler. Bu kelimenin çıkarılması bir kazanım değil. Türkiye’de 4 milyon sokak köpeği olduğu söyleniyor. Ancak bunun herhangi bir istatistiği yok. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Sarıyer’de görevli veteriner hekimi yazdığı tezde sokak köpeklerinin sayısını 2 milyon olarak veriyor. Ancak iktidar 4 milyonu neye göre söylüyor belli değil. Türkiye’deki barınak kapasitesi 105 bin köpek için.” açıklamasında bulundu.

Budak, 4 milyon köpek varsa diğerlerini ne yapacaklarını sordu ve bu yasayı uygulamayanlara hapis cezası vereceğini ifade ederek, ” Sonuç olarak gösteriş için köpekleri toplayacaklar, asıl amaç yoksulluğu örtbas etmek." dedi.

Diğer yandan hayvanseverler, geçtiğimiz gün yeniden bir eylem gerçekleştirdi. Ankara Kuğulu Park’ta farklı illerden gelen baro temsilcileri ve hayvan hakları savunucuları kanun teklifine sert tepki gösterirken Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu "Bakanlıkların sorumsuzluğunun bedelinin sokak hayvanlarının canıyla ödemesini kabul etmiyoruz" açıklamasını yaptı.

Gündem Haberleri