Pakistan'da 3 'Maymun Çiçeği' vakası tespit edildi

Pakistan'da bu yıl ilk kez üç kişide M çiçeği virüsü (mpox) tespit edildi. Sağlık yetkilileri, hafif semptomlar gösteren hastalar için temaslı takibi yapıldığını ve numunelerin teyit için Ulusal Sağlık Enstitülerine gönderildiğini açıkladı.

Pakistan'da bu yıl ilk defa üç kişide M çiçeği virüsü (mpox) tespit edildi. Hayber Pahtunhva eyaletinde, bir Körfez ülkesinden gelen hastalar üzerinde yapılan testler sonucunda mpox teşhisi kondu. Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sacid Şah, hastalarda viral enfeksiyonun hafif semptomlarla seyrettiğini ve bulaşmayı önlemek için temaslı takibinin yapıldığını belirtti. Numuneler, teyit için Ulusal Sağlık Enstitülerine gönderildi.

ÖZEL BİR TEDAVİ YÖNTEMİ YOK

Mpox, kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşabiliyor ve vücut döküntülerine, kullanılan eşyalar ve vücut sıvılarıyla temas yoluyla yayılabiliyor. İlk belirtiler genellikle virüsü kaptıktan 5 ila 21 gün sonra ortaya çıkıyor ve yüksek ateş, baş ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk ve su çiçeğine benzer kabarcıklarla kendini gösteriyor. Özel bir tedavi yöntemi bulunmayan mpox, genellikle antiviral ilaçlarla tedavi ediliyor ve vakaların çoğu hastalığı hafif geçirip birkaç hafta içinde iyileşiyor.

İSMİ DEĞİŞTİRİLMİŞTİ

Nisan 2023'ten bu yana Pakistan'da biri ölümle sonuçlanan 11 mpox vakası bildirilmişti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2022'de mpox hastalığının ismini "maymun çiçeği hastalığı" olarak değiştirmişti.

Gündem Haberleri