Popüler uygulama TikTok'a çocukların gizliliği yasasının ihlal edildiği iddiasıyla ABD Adalet Bakanlığınca dava açıldı

ABD hükümeti, TikTok'a çocukların gizliliği yasasını ihlal ettiği iddiasıyla dava açtı.

ABD Adalet Bakanlığı, Cuma günü açtığı davada, TikTok'un çocukların uygulamaya katılmasını engelleyemediğini ve çocukların kişisel verilerini hukuka aykırı şekilde topladığını iddia etti.

Davada TikTok ve ana şirketi ByteDance, çocukların ebeveynlerinin bilgisi veya izni olmadan hesap oluşturmalarına izin vererek Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasası'nı (COPPA) ihlal etmekle suçlanıyor. TikTok ayrıca çocuklardan e-posta adresleri, telefon numaraları ve konum verileri gibi kişisel verileri topluyor ve saklıyor ve ebeveynlerin çocuklarının bilgilerini silme taleplerine uymuyor.

Cuma günkü dava, TikTok ile ABD Federal Ticaret Komisyonu arasında 13 yaş altı çocuklardan yasadışı olarak kişisel bilgi topladığı iddialarını çözmek için yapılan 2019 tarihli bir anlaşmadan kaynaklanıyor. Anlaşma, şirketin COPPA'ya uymak için belirli önlemler almasını gerektiriyordu. Adalet Bakanlığı, TikTok'un yasayı ve 2019 tarihli mahkeme kararını ihlal etmeye devam ettiğini iddia ediyor.

Kaliforniya'daki bölge mahkemesine sunulan şikayete göre, TikTok, 13 yaşın altındaki kullanıcılara yönelik bir "Çocuk Modu" sunmasına rağmen, "13 yaşın altındaki çocukların normal TikTok deneyiminde hesap oluşturmalarına bilerek izin vermiş ve bu çocuklardan, önce ebeveyn bildirimi yapmadan veya doğrulanabilir ebeveyn onayı almadan kapsamlı kişisel bilgiler toplamıştır."

Dava, popüler kısa biçimli video uygulamasının son incelemesini işaret ediyor ve aynı zamanda uygulamanın Amerika Birleşik Devletleri'nde yasaklanmasına yol açabilecek bir yasa konusunda yasal bir mücadeleye de giriyor. TikTok ayrıca genç kullanıcıları güvende tutmada başarısız olduğu yönündeki önceki iddialarla karşı karşıya kaldı ve Avrupa'da çocukların gizlilik korumalarını ihlal ettiği için para cezasına çarptırıldı.

Kaynaklar CNN'e o dönemde FTC'nin TikTok'un COPPA'yı ihlal etme olasılığını araştırmaya bu yılın başlarında başladığını söylemişti. Cuma günü açılan davada, Federal Ticaret Komisyonu'nun yönlendirmesi üzerine Adalet Bakanlığı tarafından açılmıştı.

TİKTOK ÇOCUKLARIN MAHREMİYETİNİ TEHDİT ETTİ

FTC Başkanı Lina Khan cuma günü yaptığı açıklamada, "TikTok, çocukların mahremiyetini bilerek ve tekrar tekrar ihlal ederek ülke çapında milyonlarca çocuğun güvenliğini tehdit etti." dedi.

TİKTOK'TAN YALANLAMA GELDİ

TikTok sözcüsü Michael Hughes yaptığı açıklamada, "Birçoğu gerçek dışı veya ele alınmış geçmiş olaylar ve uygulamalarla ilgili olan bu iddialara katılmıyoruz" dedi.

"Çocukları koruma çabalarımızdan gurur duyuyoruz ve platformu güncellemeye ve iyileştirmeye devam edeceğiz. Bu amaçla, katı güvenlik önlemleriyle yaşa uygun deneyimler sunuyoruz, şüpheli reşit olmayan kullanıcıları proaktif olarak kaldırıyoruz ve varsayılan ekran süresi sınırları, Aile Eşleştirme ve küçükler için ek gizlilik korumaları gibi özellikleri gönüllü olarak başlattık."

"TİKTOK 13 YAŞINDAN KÜÇÜK OLDUĞUNU BİLMESİNE RAĞMEN UFAK ÇOCUKLARI ENGELLEMİYOR"

Ancak cuma günü açılan dava, TikTok'un 13 yaş altı çocukların uygulamadan uzak tutulmasını sağlamak için yeterli çaba göstermediğini iddia ediyor. Bu iddialar arasında, davada, "en azından 2020 sonuna kadar" bir çocuğun bir hesaba kaydolmaya çalışması ancak 13 yaşından küçük olduğunu gösteren bir doğum tarihi gönderdikten sonra reddedilmesi durumunda, TikTok'un kullanıcının farklı bir doğum tarihiyle tekrar denemesini engellemediği iddia ediliyor.

Davada ayrıca, bir ebeveynin çocuğunun hesabını keşfetmesi durumunda bile TikTok'un "ebeveynlerin çocuğun verileri için silme talebinde bulunabilecekleri basit bir süreç oluşturmada başarısız olduğu" ve silme sürecinin "karmaşık" olduğu iddia ediliyor. Ayrıca, ebeveynler bir talepte bulunsa bile TikTok'un "genellikle bu talebi yerine getirmediği" iddia ediliyor.

Adalet Bakanlığı, açtığı dava ile gelecekte COPPA'nın ihlal edilmesini önlemek için hukuki yaptırımlar ve mahkeme emri talep ediyor.

TÜRKİYE'DE DE TİKTOK'UN ENGELLENMESİ HABERLERİ KONUŞULUYOR

Son zamanlarda Türkiye'de de TikTok'un engellenme olasılığı konuşulmaya başlandı ve bu durum pek çok kesim tarafından olumsuz eleştirildi. Şu an Instagram'ın da engelli olduğu ve daha önce YouTube'un da uzun süre Türkiye'de engellenmiş olduğu gerçeğini hatırlatan pek çok kişi; bu engellemelerin ve yasakların artacağını, sırada TikTok ve X'in de engellenenler listesinde yerlerini alacaklarını dillendirmeye başladı.

Gündem Haberleri