Sendikalaşmak 'yüz kızartıcı' suç oldu! Polonez işçileri hak arayışlarını sürdürüyor

İstanbul’un Çatalca ilçesinde bulunan Polonez Et Fabrikası'nda, sendikalaşmak isteyen işçiler 'Kod 46' yüz kızartıcı suç gerekçesiyle işten çıkarıldı. İşçilerin hak mücadelesi sürüyor.

İstanbul'un Çatalca ilçesinde bulunan Polonez Et Fabrikası'nda, 17 Temmuz günü sendikalaşmak isteyen 135 işçisinin işine son verildi. İlk olarak 13 işçi, "Küçülmeye gidiyoruz" denilerek işten çıkarıldı, daha sonra sonra ise bu duruma itiraz eden 122 işçi Kod 46 yani yüz kızartıcı suç nedeniyle işten çıkarıldı. İşçilerin hak arayışları devam ediyor.

“TEK AMAÇ SENDİKAYI ENGELLEMEK”

Cumhuriyet'ten Erdem Öktem'in haberine göre, işçilerin 'küçülmeye gitme' sebebiyle işten çıkarılmasının sonrasında, bir gecede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na 200 işçi girişi yapıldığını aktaran Tek-Gıda İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya, "İktidarın son on yıldır patronların talepleri üzerine, çalışma yaşamına vurduğu darbe Polonez mücadelesinde devam ediyor. Bir gecede bakanlığa 200 işçi girişi yapılıyor ancak bu işçilerin kim olduğu bilinmiyor. Tek amaç sendikanın yetki almasının engellenmesi" açıklamasında bulundu.

Karlıkaya, yaptığı açıklamada, işçilerin izinli olduğu gün fabrikanın görüntü ve ses kaydeden kameralarla donatıldığını fakat işçilerin buna tepki gösterdiğini iletti.

KOD 46 İLE İŞTEN ÇIKARILDILAR

Polonez işçileri ve vardiya amirleri ise konuya dair, “Firma küçülmeye gidiyor denerek önce bir kısmımızı, hırsızlık yaptınız denerek yani 46 kodu ile geri kalanımızı işten çıkardılar. Biz işten çıkarıldığımız an 120 fason işçi işe alındı.” ifadelerini kullandı.

İzin istediklerinde hakarete maruz kaldıklarını ve “İşe gelmezsen kapı orada, biz sizi sözleşmeleriniz gereği satın aldık” dediklerini dile getiren işçiler, “İzinli günümüzde işe gelmediğimiz için paramızı kesiyorlardı. Sorunca devlet kesti diyorlardı" ifadelerini kullandı.

POLİS MÜDAHALE ETTİ

Günlerdir haklarını arayan işçiler, polis tarafından sert bir müdahaleye uğradıklarını kaydetti. Çevik Kuvvet, işçilerin eylemine müdahale ederek kalkan ve biber gazı kullandı. Yapılan polis müdahalesi sonrasında, düşerek kafasını taşa çarpan ve hastanelik olan işçiler olduğu, aynı zamanda işçilerin küçük çocuklarının da zarar gördüğünü belirtildi.

Gündem Haberleri