Sokak hayvanları yasa tasarısı tartışılırken gözden kaçan detay

Sokak hayvanlarının iğne ile öldürülmesini de içeren yasa teklifine ilişkin tartışmalar devam ederken gözden kaçan bir detay dikkatleri çekti.

AKP tarafından Meclis’e sunulan ve sokak hayvanlarının öldürülmesinin önünü açan kanun teklifi TBMM Tarım, Orman ve Köy işleri Komisyonu'nda kabul edildi. Kanun teklifine ilişkin tartışmalar devam ederken tepkiler de büyüyor. Yurttaşlar, farklı çözüm yolları olduğunu savunurken, teklifin önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi bekleniyor.

Odatv’nin aktardığına göre, ayrıca söz konusu düzenlemede, merdiven altı evcil hayvan üretiminin önlenmesine ve kedi-köpek ithalatının durdurulmasına ilişkin bir madde bulunamıyor. Diğer yandan, yasa teklifine karşı çıkanlara "mama lobisi" gibi ithamlarda bulunan bazı medya kuruluşlarının yanı sıra "Mamalarda üremeyi artırıcı içerik var" gibi iddialar da ortaya atılıyor.

DİKKAT ÇEKEN İHRACAT ARTIŞI

Bütün bu mama üretimindeki artışa dikkat çeken ve 'rant' odaklı iddiaların yanı sıra, Türkiye'nin mama sektöründeki ihracat rakamları dikkat çekiyor. İç pazarın yanı sıra birçok ülkeye mama ihraç eden Türkiye'de, son 10 yılda 27 kat büyüyen kazancın 2023 yılında 122 milyon dolara ulaştığı ifade ediliyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de kedi köpek maması sektörü istikrarlı bir biçimde büyürken, geçen yıl bakanlık izniyle faaliyete geçen işletmeler tarafından 239 bin 176 ton kedi köpek maması üretildi.

Bakanlıktan 2020 yılında kedi köpek maması üretmek üzere 46 işletme izin alırken, 2021’de bu sayı 75'e, 2022 yılında 90'a, 2023 yılında 107'ye bu yıl ise 114'e çıktı.

İHRACAT 10 YILDA 27 KAT BÜYÜDÜ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2020 yılında kedi köpek maması ihracatı 46 bin ton iken bu rakam geçtiğimiz yıl 88 bin tona yükseldi. Türkiye’de kedi köpek maması sektörü ihracatta 10 yıl içinde 27 kat büyüdü ve 2023 yılında 122 milyon dolara ulaştı.

Söz konusu rakam, 2020 yılında, 30 milyon 518 bin dolar seviyesindeydi. Sektör, 2024 yılı sonunda 150 milyon dolar ihracat hedeflenmişti.

5 YILDA HEDEF 500 MİLYON DOLAR

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Öztürk,konu hakkında yaptığı açıklamada, "Önümüzdeki 5 yıl içinde bu sektörü 500 milyon dolar seviyelerine kadar çıkarmayı planlıyoruz." açıklamasında bulundu.

YABANCI FİRMALARIN GÖZÜ TÜRKİYE'DE

Effeffe Türkiye Pet Food Fabrika Müdürü Hasan Ayna, Türkiye'de üretilen mamalara en çok Orta Asya ülkelerinden talep olduğuna dikkat çekti ve bazı yabancı firmaların Türkiye pazarına girebileceğini iletti.

Evcil Hayvan Maması Derneği (PETFA) Yönetim Kurulu Başkanı Çağla Çavuşoğlu ise Türkiye'de tüm değişkenleriyle birlikte sektör büyüklüğünün yaklaşık 1,9 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Diğer yandan Türkiye’de pazarın 2028 yılında 3,5 milyar doları geçmesi değerlendiriliyor.

Gündem Haberleri