Türk pasaportu değerlendi ama Schengen başvurularına hala ret veriliyor

Türk pasaportu 7 basamak yükseldi. Dünyanın en güçlü pasaportları listesinde Türk pasaportu 45. Sıraya çıktı.

Henley Pasaport Endeksi son güncellemesini paylaştı. Buna göre Türk pasaportu 7 basamak yükseldi. Geçen yıl 52. Sırada yer alan Türk pasaportu bu yıl 45. Sıraya çıktı. Toplamda 118 ülkeye vizesiz seyahat ettiren Türk pasaportunun yükselişi sıklıkla Schengen vize reddi yaşayan insanları sevindirdi.

Pasaportun 45. Sıraya çıkması ümit vermiş olsa da hala Avrupa ülkelerinin pek çoğu Türk pasaportuna sahip kişilere vize vermekten imtina ediyor. Schengen bölgelerine Türkiye’den çokça başvuru yapılıyor. Özellikli son yıllardaki ekonomik durumun kötüleşmesi pek çok insanı Avrupa’ya yönlendirdi ancak Schengen başvurularında başvuru sayısına göre ret sayısı da bir o kadar arttı.

Türk pasaportuyla Schengen bölgesi ülkelere yapılan başvurularda 2023 yılında yüzde 15,7 oranından yüzde 16,1’e kadar ret sayısı arttı. Türkiye’nin ardından en çok ret alan ikinci ülke İran oldu.

Bu endekse göre Singapur pasaportu da gücüyle dikkat çekti.

Singapur pasaportuyla 195 ülkeye vizesiz giriş yapılabiliyor. Bununla beraber Fransa, İtalya, Almanya, Japonya ve İspanya gibi güçlü ülkelerin pasaportları az da olsa gerileme gösterdi ve ikinci sıraya geriledi.

Gündem Haberleri