Türkiye’de pasaport ücretleri cep yakıyor, Avrupa ile kıyaslandığında iki katı maliyet

Türkiye’deki pasaport ücretleri, Avrupa’nın gelişmiş ülkelerine kıyasla oldukça yüksek seviyelerde. Emekli bir vatandaş, maaşının yüzde 65’ini, asgari ücretle çalışan bir kişi ise maaşının yarısını pasaport için harcamak zorunda kalıyor.

Şu an itibarıyla 3 yıl ve üzeri pasaport almak isteyen bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, defter parası dahil 8 bin 623 TL (yaklaşık 229 Euro) ödemek durumunda.

Sözcü Gazetesi'nin haberine göre, yurt dışında yaşayan bir Türk vatandaşı, Türkiye konsolosluklarından aldığı pasaport için sadece 105 Euro ödüyor. Bu da Türkiye’de yaşayan vatandaşların, aynı hizmete yurt dışındakilerin iki katından daha fazla ödeme yaptığının bir delili.

GELİRLER DÜŞÜK, HARÇLAR YÜKSEK


Türkiye’deki emekli maaşları ve asgari ücretler, Avrupa’dakilere oranla beşte bir seviyesinde. Buna karşın Türk vatandaşları, Avrupalı birine kıyasla iki kat daha fazla pasaport ücreti ödemek zorunda.

Türk pasaportu, dünyanın en pahalı pasaportları arasında yer alırken, bu durum pasaportun gücüyle ters orantılı. Son yıllarda ciddi değer kaybeden Türk pasaportu, dünya genelinde 54. sırada bulunuyor ve 199 ülkeden sadece 52’sine vizesiz giriş imkanı tanıyor.

AVRUPA'DA PASAPORT FİYATLARI


Dünyanın en güçlü pasaportlarına sahip Almanya, Fransa ve Japonya’da pasaport ücreti, Türk pasaport ücretinin yarısı kadar. Almanya’da 10 yıllık pasaport 101 Euro iken, Fransa’da 96 Euro, Japonya’da ise 117 Euro olarak uygulanıyor.

Avrupa genelinde diğer ülkelerdeki pasaport harçları da Türkiye ile karşılaştırıldığında daha insani seviyelerde. Hollanda’da 10 yıllık pasaport 158 Euro, İsviçre’de 140 Euro, Avusturya’da 76 Euro. ABD’de ise pasaport ücreti 130 Dolar olarak belirlenmiş durumda.

ORTA DOĞU'DA PASAPORT FİYATLARI

Türkiye’den daha pahalı pasaport uygulayan az sayıda ülke bulunuyor. Örneğin Suriye’de 6 yıllık pasaport 285 Euro, 10 yıllık olanı ise 600 Euro. Lübnan’da ise 10 yıllık pasaport ücreti 760 Euro’ya kadar çıkıyor ancak yurt dışında yaşayan Lübnan vatandaşları daha az ödüyor; buna rağmen pasaport harcı 600 Euro’ya ulaşıyor.

Pasaport harçlarındaki bu uçurum, Türkiye’deki vatandaşların uluslararası seyahatlerde karşılaştığı mali yükü daha da güçleştiriyor. Giderek daha pahalı hale gelen pasaportlar, yurtdışına çıkmayı birçok vatandaş için lüks bir hayal haline getiriyor.

Gündem Haberleri