Vatandaşlık almak isteyen yabancılara MİT ve Interpol şartı

Yabancıların, Türk vatandaşlığı alabilmesi için yeni bir şart geliyor. Emniyet ve MİT’in onaylamadığı ve Interpol’un “temiz” demediği yabancılara vatandaşlık verilmeyecek.

Hazırlanan yeni düzenlemeyle birlikte, Türkiye Cumhuriyeti kimliği alacak olan yabancılar, hem Emniyet hem de Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından gerçekleştirilen güvenlik araştırmalarından geçmek zorunda. Aynı zamanda, Interpol tarafından da iki kere doğrulama yapılmadan, yabancılara Türk vatandaşlığı verilmeyecek.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü İbrahim Taşyapan, TBMM Dışişleri Komisyonu'nda gerçekleştirdiği sunumda, Türk vatandaşlığı sürecinin nasıl işlediğini ve son zamanlardaki iddialara ilişkin açıklama yaptı. Taşyapan, Türk vatandaşlığı alma noktasında en önemli aşamalardan birinin Emniyet ve MİT’in yaptığı güvenlik araştırması olduğunu ifade etti. İki kurumun da olumlu yönde kanaat belirtmemesi halinde, vatandaşlık işlemlerinin yürütülmeyeceğini açıkladı.

Son dönemde, uluslararası organize suç örgütü üyelerinin Türk vatandaşlığı aldığına ilişkin tartışmalar nedeniyle, süreçler daha sıkı takip ediliyor. Başvuru aşamasında ve başvurunun sonuçlanmasına kısa bir zaman kala, Interpol tarafından iki defa doğrulama isteniyor.

Taşyapan, Emniyet ve MİT soruşturmalarının üzerinden beş altı ay kadar süre geçtikten sonra, Interpol’den ikinci bir doğrulama istediklerini ifade etti.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN HAMLE

Aynı zamanda, İçişleri Bakanlığı, Türkiye’de kanunen kalış hakkı bulunmayan yabancıların nikâh başvurularını kabul etmemeleri için valiliklere yazı gönderdi. Kaçak göçmenlerle mücadele edebilmek için bu kural tekrar hatırlatılırken artık yasal olarak Türkiye’de kalış hakkı olmayan yabancıların evlilik başvuruları kabul edilmeyecek.

Gündem Haberleri