Vize krizi büyüyor! Schengen Vizesi Türkiye'de durduruldu

Avrupa Birliği’nin Türk vatandaşlarına uyguladığı vize kısıtlaması tartışmalara neden olurken Almanya’dan tartışma yaratacak bir hamle geldi.

Türkiye’den Almanya ve diğer Avrupa Birliği ülkelerine yapılan vize başvurularında hızlı bir artış yaşanırken, vize şartları daha da sıkılaştırıldı. İşlem süreleri uzatıldı ve itiraz hakkı askıya alındı.

Vize işlemleri 8 ayı bulmaya başladı ve fiilen durdu. Avrupalı diplomatlar, "Türkleri vizeyi kolaylaştırırsak, orada kimse kalmaz" yorumunu yapıyor.

2019’dan bu yana, Almanya’daki vize başvurularında ret oranı yüzde 26,5’e yükseldi; bu oran, işlemi tamamlanmayan başvuruları kapsamıyor.

Vize krizi derinleşiyor: 2025’e kadar durdu

Almanya ise vizeleri reddedilen kişilerin itirazlarına 30 Haziran 2025'e kadar yanıt vermeyeceğini açıkladı. İtiraz sürecinin yanı sıra, vize işlemleri bekletiliyor ve reddedilen vizelerle ilgili dava açmak, gerekli sürelerin kaçırılması nedeniyle oldukça zor bir hale geliyor.

Sözcü gazetesinden Ali Gülen'in haberine göre, Avrupa Birliği ülkeleri, Türkiye ile imzalanan Geri Kabul Anlaşması'na rağmen, Türk vatandaşlarına vizeyi kolaylaştırmak yerine daha da zorlaştırmış durumda. Bunun nedeni, vize alıp Avrupa'ya gelenlerin çoğunun ekonomik göç niyetinde olduğu şeklinde açıklanıyor.

Gündem Haberleri