Aydemir Akbaş kimdir?

Yeşilçam'ın usta oyuncularından Aydemir Akbaş, yoğun bakıma kaldırıldı. Peki Aydemir Akbaş kimdir?

Yeşilçam’ın unutulmaz isimlerinden biri olan ve uzun süredir kanserle savaşan Aydemir Akbaş, evinde baygın halde bulunarak hastaneye kaldırılmıştı. 88 yaşındaki oyuncunun sağlık durumuyla ilgili üzücü haberi İbrahim Tatlıses sosyal medya aracılığıyla paylaştı. Tatlıses, Akbaş'ın hayranlarından dua beklediğini söylemişti.

Geçen yıl ünlü oyuncu, kansere yakalandığını duyurmuştu. Akbaş, bu hastalığı 10 yıl önce yenmeyi başarmıştı.

"KANSER OLDUĞUM NETLEŞTİ"

Aydemir Akbaş geçen yıl yaptığı paylaşımda şunları söylemişti: "Yaklaşık 15 günlük tetkiklerin ardından kanser olduğum netleşti. 10 sene önce de benzer şekilde olmuş ve atlatmıştım. Tedavim başladı. Şu an kendimi gayet iyi hissediyorum, umarım böyle hissetmeye devam eder ve tekrar atlatırım. İlk benden duyun istedim. Yazmaya ve çalışmaya devam."

"SEVENLERİMDEN DUA BEKLİYORUM"

Instagram hesabından Aydemir Akbaş ile fotoğrafını paylaşan İbrahim Tatlıses, "45 yıllık değerli dostum, değerli ağabeyim Aydemir Akbaş şu an yoğun bakımda. Siz değerli sevenlerimden Aydoş'uma dua bekliyorum, Saygılarımla" açıklamasını yaptı.

AYDEMİR AKBAŞ KİMDİR?

Sinema oyuncusu, yönetmen ve senarist. 3 Mart 1936 tarihinde İstanbul’da doğdu. Arnavut kökenli Manastırlı bir baba ile Trabzon Sürmeneli Laz bir annenin çocuğu olarak İstanbul’un Feriköy semtinde dünyaya geldi.

Eğitimine İtalyan ve Galatasaray liselerinde başladıktan sonra bir süre gazetecilik yaptı. Ardından tiyatro sahnelerine adım attı ve Gülriz Sururi, Ayfer Feray-Nisa Serezli, Ali Poyrazoğlu gibi önemli isimlerle birlikte çalıştı. Keşanlı Ali Destanı, Direkler Arası, Zilli Zarife ve Ferhat ile Şirin gibi başarılı oyunlarda rol aldı.

1960 yılında askerliğini Urfa'nın Suruç ilçesine bağlı Kara köyünde öğretmen olarak tamamladı. Askerlik hizmetinin ardından Gülriz Sururi–Engin Cezzar Tiyatrosu'na katıldı. 1968 yılında Ayfer Feray–Nisa Serezli Tiyatrosu'nda "7 Kocalı Hürmüz" oyununda performans sergiledi. 1969 yılında Gülriz Sururi-Engin Cezzar ve Ortakları Tiyatrosu'nun ortaklarından biri oldu ve burada "Nikah Kağıdı" ve "Düşenin Dostu" oyunlarında rol aldı. Ayrıca birçok tiyatro oyununu da yönetti.

Aydemir Akbaş, 40’ı komedi türünde olmak üzere toplam 127 filmde rol almış, 8 filmin yönetmenliğini üstlenmiş ve 30’dan fazla tiyatro oyununda sahneye çıkmıştır. Ayrıca, pek çok televizyon dizisinde de rol almıştır. Senarist olarak ise 33 filmin senaryosunu kaleme almıştır.

Yönetmenlik kariyerine 1987’de "Düş Yakamdan Osman" filmiyle adım atan Akbaş, son olarak Şafak Sezer ile "Kolpaçino" ve "Kutsal Damacana 2: İt Men" filmlerinde birlikte rol almıştır.

Aydemir Akbaş, 1964 yılında tiyatro oyuncusu Beyhan Benek ile evlenmiş ve iki kez boşanıp üç kez yeniden evlenmiştir.

Filmografi
Yönetmen olarak:

Tipsiz (1975)
Düş Yakamdan Osman (1987)
Dilekçe (1988)
Bakımsız Tarzan (1989)
Hopla Dünya (1989)
Muhteşem Enayi (1990)
Çılgın Berber (1990)

Rol aldığı tiyatro oyunları:

Hakkımı Ver Hakkı
Keşanlı Ali Destanı
Düş Yakamdan Osman

Magazin Haberleri