CHP'nin cumhurbaşkanı adayı kim olmalı? Anketten çıkan sonuç dikkat çekti

ORC Araştırma, yeni anketinin sonucunu kamuoyuyla paylaştı.

ORC'nin "Toplumdaki CHP Algısı" başlıklı anketinin sonuçlarına göre, CHP seçmenlerinin yüzde 29.4'ü Özgür Özel'i cumhurbaşkanı adayı olarak görmek istiyor. Bu oran, Ekrem İmamoğlu için yüzde 28.5, Mansur Yavaş için ise yüzde 21.5 olarak belirlendi.

Ankette Cumhur İttifakı seçmenlerine de CHP'nin cumhurbaşkanı adayı olarak kimi tercih edecekleri soruldu. Bu seçmen grubunda Mansur Yavaş yüzde 23.2 oranıyla ilk sırada yer alırken, Özel'i destekleyenlerin oranı yüzde 21.3, İmamoğlu'nu tercih edenlerin oranı ise yüzde 18 olarak kaydedildi.

ORC araştırmanın "Toplumdaki CHP Algısı" anketi, 1-5 Ağustos arasında 26 ilde 2780 katılımcı ile yapıldı. Araştırmayı "Kurultay gündemiyle birlikte CHP ve CHP'nin olası CB Adaylığı konusu yeniden başlıca gündem maddeleri arasına girmiştir" sözleriyle açıklayan ORC, 'Toplumdaki CHP Algısı' araştırmamızda önceki araştırmalardan farklı çıkan tek sonuç, Özgür Özel'in İmamoğlu ve Yavaş'ın popülaritesini yakalamış olmasıdır" değerlendirmesi yaptı.

Araştırmada "Size göre CHP'nin cumhurbaşkanı adayı kim olmalıdır?" sorusu sorulduğunda, parti farkı gözetmeksizin genel sonuçlarda Mansur Yavaş'ın birinci sırada yer alması dikkat çekti. Bunun yanı sıra, CHP'li seçmenler arasında Özgür Özel birinci sırada çıkarken, Cumhur İttifakı seçmenleri arasında ikinci sırada yer aldı. Mansur Yavaş ise Cumhur İttifakı seçmenleri arasında birinci, CHP'li seçmenler arasında ise üçüncü sırada konumlandı.

Buna göre Yavaş İYİ Parti ve Zafer Partisi gibi partilerden, İmamoğlu ise DEM ve TİP tabanından daha yüksek destek buldu.

'ÖZEL OYLARINI ARTIRDI'

ORC, "Aday isimlerini belirterek tek tek sorduğumuzda ise Yavaş, İmamoğlu ve Özgür Özel'in hata payı sınırlarımızın içinde bir oranla, birbirlerine çok yakın oylar aldıkları görülmektedir. Önceki aylara göre Özgür Özel bu tabloda oylarını artırmıştır" dedi.

Araştırmaya göre, İmamoğlu'na olası bir siyasi yasak getirilmesi ihtimalinde de diğer isimlerin oy oranı düşmediği gibi bir miktar artıyor. ORC, siyasi yasak senaryosu için "Rakibin bir fayda edinemeyeceği sonucuna ulaşılmıştır" dedi.

Siyaset Haberleri