Mehmet Şimşek açıkladı: Elektronik vergi sistemine geçilecek

Vergi sisteminin sistematik hale gelmesi için çalışmalarını hızlandıran Hazine Ve Maliye Bakanlığından yeni düzenlemenin detaylara ilişkin bilgi verildi.

Vergilerin elektronik ortama entegrasyonu sağlayacak girişimlerde sonuca gelindiği belirtilirken Hazine Ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sistemin detaylarına yer verdiği açıklamalarda bulundu.

Söz konusu düzenleme ile birlikte kayıt dışıyla mücadelede yeni bir adım atılacağını vurgulayan Şimşek, "Elektronik tutanak, telekonferans uygulamaları, makine öğrenmesi ve yapay zeka entegrasyonları gibi gelişmelerle bir sene içerisinde ciddi bir dijital dönüşüm hedefleniyor." dedi.

"MÜFETTİŞ VE MÜKELLEFLERİN BİR ARAYA GELMESİ GEREKİR"

Yeni sistemle birlikte, vergi müfettişleriyle mükelleflerin elektronik ortamda bir araya geleceğini belirten Şimşek, tutanakların elektronik ortamda saklanacağını söyledi.

Vergi inceleme tutanaklarının tamamının e-imza kullanarak elektronik ortama alınması söz konusu olurken kağıt ve yazıcı kullanımı masraflarının en aza indirilmesi hedeflendiği söylendi.

Şimşek açıklamasında, "Denetimler, mükelleflerin de katılımıyla çoğunlukla bu binaların bulunduğu yerlerde yürütülüyordu. Tasarlanan sistemle, kurum içi video konferans ve elektronik görüşme uygulamaları devreye alınacak, mükelleflerin denetim birimlerine fiziken gelmelerine gerek kalmayacak. Müfettişlerle görüşme ve tutanakların elektronik ortamda gerçekleşmesi sağlanacak. Bu imkanlarla mükelleflere bulundukları yerden kanuni sorumluluklarını yerine getirme kolaylığı sağlanacak. Örneğin, yurt dışında bulunan mükelleflerin sadece denetim için yurda dönme zorunluluğu ortadan kalkmış olacak. Böylece mükelleflerin vergiye uyum noktasında katlandığı zaman ve işlem maliyetleri azaltılacak." ifadelerine yer verdi.

Siyaset Haberleri