Olimpiyatlarda, biniciliğe karşı imza kampanyası başlatıldı

Paris 2024 Yaz Olimpiyatları'nda yaşanan hayvan istismarı skandalları, binicilik sporunun etik standartlarını tekrar sorgulattı. İki binicinin ağır disiplin cezalarına çarptırıldı, olimpiyatlarda biniciliğin yasaklanması için imza kampanyası başladı.

Olimpiyatların en başarılı kadın sporcularından İngiliz binici Charlotte Dujardin'ın antrenman sırasında ata kırbaçla defalarca vurduğunu gösteren görüntüler, büyük tepki topladı. Uluslararası Binicilik Federasyonu (FEI), Dujardin'ı geçici olarak uzaklaştırma cezasına çarptırdı. İngiltere merkezli uluslararası yardım kuruluşu Brooke, Dujardin'ın görevinden alındığını duyurarak, yüksek profilli bir sporcudan böyle bir davranış beklemediklerini belirtti. Dujardin, Instagram hesabından özür dileyerek görüntülerin "muhakeme hatası" olduğunu savundu.

İMZA KAMPANYASI VE DESTEKÇİLER

Brezilyalı binici Carlos Parro'ya da Paris Olimpiyatları sırasında atına gereksiz rahatsızlık" verdiği gerekçesiyle sarı kart verildi. FEI, Parro'nun "Rollkur" adı verilen ve atın nefes almasını tehlikeye atabilecek yasaklı hareketi kullandığını belirtti. Bu olayların ardından, biniciliğin olimpiyat sporlarından çıkarılmasını amaçlayan bir imza kampanyası başlatıldı. Change.org'da başlatılan kampanya şu ana kadar yaklaşık 30,000 imza topladı ve ABD merkezli Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler gibi sivil toplum kuruluşları tarafından destekleniyor.

GELECEKTEKİ DEĞİŞİKLİKLER

2028 Los Angeles Olimpiyatları'nda modern pentatlonun bir parçası olarak biniciliğe yer verilmeyecek. ABD'de At Yarışı Dürüstlük ve Güvenlik Kurumu'nun CEO'su Lisa Lazarus, her türlü at sporunda atların refahının öncelikli olması gerektiğini vurguladı. Lazarus, sporun güvenliğini sağlamak için ata öncelik verilmesi gerektiğini belirtti.

Spor Haberleri