ABD'de Google mahkemelik oldu, Avrupa'da milyarlarca dolar para cezasına çarptırıldı

ABD mahkemesi Google'ın çevrimiçi arama tekelinin yasadışı olduğuna karar verdi

ABD'de de görülen Google davasında flaş gelişme yaşandı.

ABD'de yaşanan ve gündeme bomba gibi düşen Google'ın yasa dışı olma ihtimali üzerine açılan dava tartışmalara neden oldu.

İddiaya göre Google ve Alphabet çevrim içi arama pazarını domine edip, deyim yerindeyse tekelleştiği için rekabet kuruluna göre haksız kazançlar elde ederek rakiplerini manipüle ediyor.

mahkeme Google'ı yasa dışı hareket ettiği iddiasıyla suçlu buldu. Mahkemeden çıkan sonuç: Google rakiplerini ezmek ve çevrimiçi arama ve ilgili reklamlarda tekelini sürdürmek için yasa dışı hareket ediyor.

Buna göre geçtiğimi pazartesi günü görülen davada Google'ın ana şirketi Alphabet büyük bir darbe aldı.


Google, 2020 yılında çevrimiçi arama pazarının yaklaşık %90'ını kontrol ediyor iddiasıyla ABD Adalet Bakanlığı tarafından dava edildi.

Bu dava, Google'ın arama ve çevrimiçi reklamcılık sektöründeki hakimiyeti göz önüne alındığında son derece çarpıcı olarak değer gördü. ABD Bölge Yargıcı Amit Mehta, kararında Google'ın akıllı telefonlar ve tarayıcılarda varsayılan arama motoru olmasını sağlamak için milyarlarca dolar ödediğini söyledi.

Yargıç Mehta, 277 sayfalık görüşünde, "Google bir tekelcidir ve tekelini sürdürmek için tekelci gibi davranmıştır" ifadelerini kullandı. Bundan sonra Alphabet, karara itiraz etmeyi planladığını kamuoyuyla paylaştı.

Şirketten yapılan açıklamada, "Bu karar, Google'ın en iyi arama motorunu sunduğu gerçeğini kabul ediyor ancak bunu kolayca erişilebilir hale getirmemize izin verilmemesi gerektiği sonucuna varıyor" denilerek kararın ironik olduğuna vurgu yapıldı.

Teşebbüsler arasındaki rekabeti düzenleyen Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yasayı düzenleyen fedral antitröst düzenleyicileri, Facebook, Amazon.com ve Apple Inc.'in sahibi olan Meta Platforms da dahil olmak üzere Büyük Teknoloji şirketlerine karşı, onları yasadışı tekelcilik işletmekle suçlayarak başka davalar da açtı.

GOOGLE'DAN SAVUNMA

Google'ın avukatları, kullanıcıların arama motorunu faydalı buldukları için tercih ettiklerini ve Google'ın bunu tüketiciler için daha iyi hale getirmek amacıyla yatırım yaptığını söyledi.

Google'ın avukatı John Schmidtlein, bu yılın başlarında şirkete yönelik ithamlardan önce kapanış konuşmasında, "Google daha iyi olduğu için kazanıyor" demişti.

Teknoloji şirketine karşı reklam teknolojisiyle ilgili bir başka davanın Eylül ayında görülmesi planlanıyor. Bununla beraber Avrupa'da Google, tekel davalarında milyarlarca dolar para cezasına çarptırıldı.

Yaşam Haberleri