Akciğer kanseri tedavisi için aşı uygulamalarına başlandı!

Bir süredir tıp dünyasını heyecanlandıran akciğer kanserinin tedavisi ve önlenmesi için geliştiren mRNA aşının çalışmalarında yeni bir aşamaya gelindi.

Kanserle mücadelede çok önemli bir aşama olan kanser hücrelerinin oluşmasını ve yayılmasını önlemeye yönelik geliştirilen aşı çalışmalarında tıp dünyasını heyecanlandıran gelişmeler yaşanıyor.

Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı, kısaca 'BNT116' BioNTech tarafından geliştirilirken aralarında Türkiye'nin de olduğu yedi ülkede denenmeye başlandığı açıklandı. Aşının kanser hücrelerini bulup öldürmesi, ardından kanserin nüksetmesini önlemesi öngörülüyor.

Bilim insanlarının bir süredir çalışmalarını sürdürdüğü aşı, hastalığın en sık görülen formu olan küçük hücreli olmayan akciğer kanserini tedavi etmek üzere tasarlandığı ifade edildi.

The Guardian gazetesinin aktardığı bilgilere göre, aşı denemeleri için Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Macaristan, Polonya, İspanya ve Türkiye olmak üzere yedi ülkedeki 34 araştırma tesisinde yapılacak. Toplamda 130 kişi üzerinde denemesi öngörülen aşının kemoterapiden farklı bir şekilde, sağlıklı hücrelere zarar vermeden hastaların kansere olan bağışıklık tepkisini güçlendirmesi bekleniyor.

Yaşam Haberleri