Aralıklı Oruç Diyeti – Eliminasyon Diyeti

Belirli aralıklarla yemek yeme prensibine aralıklı oruç diyeti adı verilir. Peki aralıklı oruç diyeti ve bununla ilgili eliminasyon diyeti nedir? Merak edenleri için detaylar haberimizde…

ARALIKLI ORUÇ DİYETİ

Belli zamanlarda yemek yiyip diğer zamanlarda aç kalmakla ilgili olan oruç mantığında aralıklı oruç diyeti son yıllarda gözde olan bir perhiz prensibidir. Bu perhiz biçime dair birbirinden farklı birkaç yöntem vardır ancak unutulmaması gerekir ki bu yöntemleri uygulamadan önce kesinlikle bir uzmana, doktora başvurulmalıdır.

1. 16/8 Yöntemi: Bu yöntemde 16 saat yemek yenmez.

2. 5:2 Yöntemi: Bu yöntemde haftanın beş günü yemek yenir, kalan iki gün en fazla 600 kalori alınabilecek kadar yenir.

3. Eat-Stop-Eat Yöntemi: Haftanın 1 ya da 2 günü 24 saat süresince hiçbir şey yenmez.

4. Alternatif Gün Oruç Yöntemi: 1 gün normal yeme prensibiyle yemek yenirken ertesi gün hiç yenmez ya da en fazla 500 kalorilik yemek yenir.

5. Savaşçı Diyeti: Gün boyunca çiğ meyve, sebze, kuruyemiş yenirken akşam büyük bir öğün yenilebilir.

Bu maddelerin haricinde yeterli su içmek, besleyici gıdalar tercih etmek, düzenli egzersiz yapmak, yeterli ve nitelikli uyku kilo kaybına, metabolik sağlığın yani insülin direncinin azalmasına, kalp sağlığına ve beyin sağlığına fayda sağlar.

Bunlarla birlikte diyabet, düşük tansiyon, aşırı yeme isteği gibi durumlar varsa şayet; bir doktora başvurulması çok önemlidir.

ELİMİNASYON DİYETİ

Eliminasyon diyeti de ismiyle müsemma bir diyet prensibidir. Bazı gıdalar bu diyet biçiminde yenmez, içilmez, elenir. Bu eleme biçimine özellikle bazı gıdalara karşı intoleransı ya da alerjisi olan kişiler önem vermelidir.

Genellikle süt ürünleri, glüten, yumurta, işlenmiş gıdalar ve katkı maddeleri, soya, deniz ürünleri ve balık, kabuklu yemişler ve tohumlar çıkarılan, elenen gıda türleridir. Bu besinler çıkarıldıktan sonra sağlık sorununa yol açmıyorsa yavaş yavaş tekrar diyete dahil edilebilir.

Eliminasyon diyetinin uygulama adımlarına ise hazırlık ve planlama, yiyecek günülüğü tutma, sağlıklı alternatif gıdaları yeme-içme, sabırlı olma gibi parametreleri eklemek önemlidir. Böylelikle sindirim sağlığından enflamasyonun azalmasına kadar pek çok olumlu etki elde edilmiş olabilir. Tüm bu süreçlerde profesyonel bir desteğin alınması şarttır.

Yaşam Haberleri