Bu meyveyi yiyenler 10 yıl geç yaşlanıyor! Fosfor potasyum bakımından zengin

Fosfor, potasyum, selenyum ve A, B, C, E ve K vitaminleri bakımından zengin olan bu meyve bağışıklığı zırh gibi yapıyor.

Meyve bahçelerinin hazinesi olarak bilinen bu meyve yaşlanmayı engelliyor ve bağışıklığı güçlendiriyor. Fosfor, potasyum, selenyum ve A, B, C, E ve K vitaminleri bakımından zengindir.

ERİK (MİRABELLA) FAYDALARI

Genellikle 2-3 cm çapında, sarı veya kırmızı renkli küresel çekirdekleri olan küçük bir ağaç veya çalıdır. Erik Ağustos ayının ilk yarısında meyve veri ve genellikle sokaklarda veya tarlalarda yabani olarak yetişiyor.

Olgunlaşmış meyve lezzetli ve tatlıdır ve mirabel posası tohumdan kolayca ayrılabiliyor. Alycha olarak da bilinen Ałycza eriği (Prunus cerasifera) genellikle mirabel eriği olarak da adlandırılır ve benzer büyüklükte ve renkte meyvelere sahiptir, ancak posadan ayrılması zor.

Mirabel meyvesi tatlı ve hoş kokuya sahiptir ve 100g'ı yaklaşık 46kcal içeriyor. Erik, lif kaynağı olan birçok değerli vitamin içeriyor ve ayrıca karotenoidler şeklinde büyük miktarda C ve A vitamini ile B vitaminleri (folik asit dahil), E ve K vitamini içeriyor.

YAŞLANMA SÜRECİNİ YAVAŞLATIYOR

Meyve, antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip ve görme için faydalı olan beta-karoten, zaeksantin ve flavonoidler içeriyor. Gözdeki sarı noktanın işleyişini destekler, böylece yaşlanma sürecini yavaşlatır ve uygun görme keskinliğini teşvik eder.

Meyveler doğal bir antioksidan olan C vitamini bakımından zengindir, yani iltihapla savaşır ve serbest radikallerin neden olduğu hasarı azaltıyor. C vitamini ayrıca bağışıklık sistemini koruyan ve enfeksiyonlara karşı savunma sağlayan beyaz kan hücrelerinin üretimini de uyarıyor ve bu meyveyi yiyenler 10 yıl geç yaşlanıyor.

KALP SAĞLIĞINI KORUYOR

Mirabeller, dolaşım sistemi ve kas fonksiyonu için faydalı olan çok miktarda potasyum ve magnezyum içerir, bu nedenle kalbe de iyi gelir. Koyu renkli mirabelle çeşitleri ayrıca resveratrol (siyah üzüm ve kırmızı şarapta da bulunur) içerir. Bu antioksidan iltihapla savaşır, kan akışını düzenler, damarlarda ve arterlerde aterosklerotik plakların birikmesini önler, böylece kan kolesterol seviyelerini düşürür ve ateroskleroz gelişimine karşı korur.

BU MEYVEDEN BAŞKA NELER YAPILABİLİR?

Olgun ve tatlı mirabelle meyvesi çiğ olarak yenebilir ve soğuk ya da sıcak tatlılara, keklere, muffinlere ya da tartlara eklenebilir. İlginç bir şekilde, olgunlaşmamış, hala hafif yeşil olan meyve, yemeklere hafif ekşi ve mayhoş bir tat vermek için sos ve sos yapımında kullanılır.

Yaşam Haberleri